• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kohalike omavalitsuste laenudele piirang

  Rahandusministeeriumis välja töötatud valla- ja linna eelarve seaduse muutmise eelnõu kohaselt ei tohi samal aastal võetavad kohalike omavalitsuste laenud ja laenulepingutest tulenevad muud kohustused ületada 15 protsenti jooksvaks eelarveaastaks kavandatud tuludest.
  Seaduseelnõu kohaselt võivad omavalitsuse võetud laenud ja nende tagasimaksmine hõlmata 75 protsenti omavalitsuse jooksvaks eelarveaastaks kavandatud kuludest. Tagasimakstavad summad omakorda ei või olla suuremad 20 protsendist jooksvaks eelarveaastaks kavandatud tuludest.
  Praegu kehtiva seaduse kohaselt ei tohi võetud laenud ja laenuintressid ühelgi eelarveaastal ületada 20 protsenti viimase vastuvõetud eelarve tuludest.
  Rahandusministeerium alustas seaduseelnõu väljatöötamist juba suvel. Ministeeriumi kohalike eelarvete talituse juhataja Veiko Tammearu sõnul lisati pärast kooskõlastusringi eelnõusse küll mõned justiitsministeeriumi tehtud ettepanekud, kuid sisulisi muudatusi laenude piiramise osas ei tehtud.
  Tammearu sõnul peaks seaduseelnõu vastama IMFi memorandumile ja kärpima oluliselt omavalitsuste laenusummasid.
  «Omavalitsuste poolt oli vastukaja eelnõule tagasihoidlik, ilmselt oli see seotud valimiste aastaga,» lausus Tammearu.
  Eesti linnade liidu tegevdirektor Tiit Kirss ütles, et nendeni ei ole seaduseelnõu ametlik lõplik variant jõudnud, kuid kavandatav seadus on liiga Tallinna-keskne. Väikestelt valdadelt, kellel on väike eelarve, võetakse võimalus mõningaid eluliselt vajalikke töid teostada, lisas ta.
  Samas oli Kirss seisukohal, et IMFi memorandumist tulenev valitsuse otsus mitte garanteerida omavalitsuste laene on õige.
  Võlakirjaemissioone korraldavad pangad kiitsid kavandatava seaduse heaks juba suvel.
  Valitsuse üldosakonna ametniku sõnul pole seaduseelnõu valitsusse veel jõudnud. ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Karl Märka: lugupeetud minister, teie õigusloome kvoot on täis
Piirame Riigi Teatajas kehtivale seadusandlusele ette nähtud salvestusruumi 3,1 gigabaidiga, kirjutab HOOVI kaasasutaja ja tegevjuht Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Piirame Riigi Teatajas kehtivale seadusandlusele ette nähtud salvestusruumi 3,1 gigabaidiga, kirjutab HOOVI kaasasutaja ja tegevjuht Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Reisifirma Novaturas vahetab juhi välja
Novaturas vahetab välja alates 2019. aastast ettevõtet juhtinud Audronė Keinytė, selgub börsiteatest.
Novaturas vahetab välja alates 2019. aastast ettevõtet juhtinud Audronė Keinytė, selgub börsiteatest.
President noppis majandusnõuniku keskpangast
President Alar Karise majandusnõunikuna alustab alates 1. veebruarist tööd Kaspar Oja.
President Alar Karise majandusnõunikuna alustab alates 1. veebruarist tööd Kaspar Oja.
Raadiohommikus: kas Tallinn võõpab kevadel tänavad punaseks?
Sel nädalal täitub Tallinna uuel linnavõimul kaks kuud ametis. Raadiohommiku külaline on detsembrist sotsiaaldemokraatide ridadesse kuuluv abilinnapea Madle Lippus. Uurime linnaruumi lahenduste eest vastutavalt abilinnapealt linnahalli ala tuleviku kohta: kuidas seatakse tasakaalu ärihuvid ja linlase huvid avaliku ruumi suhtes?
Sel nädalal täitub Tallinna uuel linnavõimul kaks kuud ametis. Raadiohommiku külaline on detsembrist sotsiaaldemokraatide ridadesse kuuluv abilinnapea Madle Lippus. Uurime linnaruumi lahenduste eest vastutavalt abilinnapealt linnahalli ala tuleviku kohta: kuidas seatakse tasakaalu ärihuvid ja linlase huvid avaliku ruumi suhtes?