13. jaanuar 1997 kell 22:00

Silmet müüakse täna maha

Erastamisagentuuri peadirektor Väino Sarnet ei öelnud eile, kas Silmeti erastamisleping allkirjastatakse täna. Ta märkis aga, et mingeid takistusi ega põhimõtete lahknevusi pole osapoolte vahel läbirääkimiste käigus olnud.

Ka Magnum Grupi juhatuse esimees Margus Linnamäe ütles eile, et erastamislepingu sõlmimise tõenäosus on suur. Läbirääkimised on tema sõnade kohaselt sujunud hästi ja leping sõlmitakse plaanikohaselt, lausus ta. ASi Ephag suuremad aktsionärid on AS Magnum Grupp, väliseesti ärimees Thomas Waldin ja ASi RETi Arengugrupp üks omanikke Mehis Pilv. Erinevatel andmetel on Ephagil kokku 5--6 osanikku.

Magnum Grupp ostis täpselt sama suure hinnaga, 26 miljoni krooni eest, RASi Tartu Õlletehas ja RASi Tallinna Farmaatsiatehas.

Ephagi pakkumus oli rahalises väljenduses kolm korda suurem kui erastamiskonkursi lõppvooru pääsenud Ameerika Ühendriikides ja Soomes registreeritud firmadele kuuluva, kuid mitmetel andmetel Vene kapitaliga seotud ASi Ambadur oma. Samuti oli erinevalt konkurendist Ephagi pakkumuses käsitletud Silmeti ohtlike jäätmete hoidla haldamist ja üldiste keskkonnaprobleemide lahendamist, teatas varem üks erastamisagentuuri nõukogu liige.

RASi Silmet peadirektor Priit Saksing ütles, et esialgsete kokkulepete kohaselt firma uute omanikega jätkab ta firma peadirektorina tööd ka pärast erastamislepingu sõlmimist. «Ma arvan, et uus omanik jätkab senise tootmise laiendamist ning uute toodete juurutamist,» lausus Saksing. «Kindlasti arendame enam kokkuhoiupoliitikat.»

Saksing ütles, et esimesel poolaastal oleks vaja ettevõttesse investeerida 70--80 miljonit krooni, et tagada selle normaalne töö. Valitsus kustutas eelmise aasta lõpul 52 miljoni krooni ulatuses Silmeti enne 1995. aastat tekkinud võlgade viiviseid. Firmal on praegu kreditoorseid võlgnevusi kokku umbes 45 miljonit krooni, sh üle 17 miljoni krooni Narva elektrivõrgule.

«Debitoorseid võlgnevusi on firmal pisut vähem,» lausus Saksing. Silmeti käive oli eelmisel aastal 216 miljonit krooni, firma töötas kasumita.

Silmeti vähemusaktsiad jäävad esialgu riigi kätte. Erastamisagentuuri nõukogu liikme Ants Leemetsa sõnul on Silmet Ida-Virumaa jaoks suure tähtsusega ja keskkonnariskiga ettevõte, kus tuleb mingi aja jooksul säilitada riigi osalus.

Hetkel kuum