4. veebruar 1997 kell 22:00

Hilton vallutab Sheratoni

Tegemist on nn vaenuliku pakkumisega, mille Hiltoni kontserni tegevdirektor Stephen Bollenbach tegi seejärel, kui ta oli mitu päeva püüdnud asjatult kohtuda ITT Sheratoni juhtkonnaga, et veenda neid ühinemise kasulikkuses. Pärast seda jääb ITT-l 10 päeva aega, et esitada oma aktsionäridele soovitus. ITT juhtkonna suhtumise järgi otsustades võib vastus olla eitav.

Esialgse kava kohaselt jääksid tipphotellid kandma Hiltoni nime ning Sheratoni nimi liisitakse firmale HFS, millele kuulub USAs keskmise hinnaga hotellide võrk.

Analüütikute arvates on see alles pakkumuste algus ning hind arvatavasti tõuseb. Muu hulgas kinnitas seda väidet ka Bollenbach, kes ütles: «Oma sammuga sunnime ITT Sheratoni meiega dialoogi asuma ja meid veenma, miks nende aktsia peaks maksma rohkem kui meie pakutud 55 dollarit.»

Kui 1980. aastatel olid vaenulikud pakkumused Wall Streetil igapäevane nähtus, siis 1990. aastail on need muutunud suhteliselt haruldaseks. Nüüd on lühikese ajaga tehtud viis suuremat pakkumust, mille koguväärtus on 26 mld dollarit, järelikult lähevad need taas moodi.

Stephen Bollenbachi, kes asus Hiltonit juhtima aasta tagasi, on nimetatud teoinimeseks. Ta usub kahe hotelliketi ühendamise sünergeetilisse efekti. Sest ainuüksi kasiinod peaks ühe juhtimise all säästma 100 mln dollarit.

ITT -- s.o International Telephone and Telegraph, mis alustas 1920ndatel USA--Kuuba telefoniühenduse loomisest. Aasta tagasi jagati ITT kolmeks erinevaks börsifirmaks. Neist ühe, ITT Corporationi alla jäi hotelli- ja kasiinoäri kõrval ka meelelahutustööstus.

Muuseas kuuluvad talle ka hokiklubi New York Rangers ja korvpalliklubi New York Knicks. DI-KL

Hetkel kuum