5. veebruar 1997 kell 22:00

Marieberg ostis Rootsi TV4 aktsiaid

Marieberg, millele muu hulgas kuuluvad päevalehed Dagens Nyheter, Expressen, Sydsvenska Dagbladet ja Kvällsposten, ostab kindlustuskompaniilt SPP kolm miljonit ja Föreningsbankenilt veel 400 000 TV4 aktsiat, mille eest ta maksab umbes miljard Eesti krooni. Pärast ostu kuulub Mariebergile 16,7% TV4 kapitalist ja sama palju häältest.

TV4 senised suurimad osanikud on Kinnevik ja Investor. Kinnevikile kuulub peale TV4 veel TV3, TV6, ZTV ja ajaleht Metro. Investor on aga Wallenbergide impeeriumi firma, millele kuulub Svenska Dagbladet. Pärast Mariebergi aktsiaostu kuuluvad TV4 juhatusse seega kolme põhilise konkurendi -- Kinnevik, Investor ja Marieberg -- esindajad. Ei Kinneviki ega Investori esindajad soostunud seda fakti ja tulevast koostööd kommenteerima.

Rootsi kultuuriminister Marita Ulvskog suhtus Rootsi uudisteagentuurile TT antud intervjuus Mariebergi tehingusse kriitiliselt, kuna tema arvates süvendab see võimu ja omandi kontsentratsiooni Rootsi meediamaailmas. Ulvskogi sõnul ei pruugi Rootsi riik edaspidi enam pikendada TV4ga saatelepingut.

Mariebergi tegevdirektor Bengt Braun ütles, et kuna konkurents kogu aeg kasvab ja meediasisesed piirid järjest ähmastuvad, oleks rumal väita, et Marieberg peab televisioonist kõrvale jääma, mis on praegu meediaturu kõige kiiremini arenev haru. SD

Hetkel kuum