5. mai 1997 kell 22:00

Ericsson kaalub Rootsist lahkumist

Laupäeval Rootsi Raadiole antud intervjuus kinnitas kontserni juht Lars Ramqvist, kompanii kolimisvõimalust. Lahkumist hõlbustab asjaolu, et vaid kolm protsenti kompanii äritegevusest langeb Rootsi arvele.

Firma lahkumise ajendiks on rahulolematus tuumajaamade sulgemisega, kõrged maksud ning keeld, mis ei luba firmadel tagasi osta oma aktsiaid.

Ka teised Rootsi suurfirmad kavatsevad kolida välismaale, lähemale turgudele ning eemale Rootsi kõrgetest maksudest. Varem on lahkunud Pharmacia & Upjohn (London) ja AB B (Zürich), sarnastest plaanidest on teatanud Volvo ja AGA. Seni on kolimised toimunud välisfirmadega ühinemise teel.

«See on halb hinnang Rootsi majanduspoliitikale. Kõrge üksikisiku tulumaks ei võimalda Ericssonil ja teistel suurtel kompaniidel hoida kvalifitseeritud tööjõudu Rootsis,» ütles opositsioonilise konservatiivide partei aseesimees Lars Tobisson.

Tööstusminister Anders Sundström nimetas Rootsi ärikliimat aga erakordselt heaks. «Ericssoni kasv on olnud fantastiline, see pole seletatav mitte ainult Ramqvisti ja teiste tööga, vaid ka kompaniid ümbritseva ärikliimaga, nimelt Rootsi ärikliimaga,» ütles Sundström.

Ericssoni maksustamiseelne kasum kasvas esimeses kvartalis 30 protsendi võrra 2,02 mld Rootsi kroonini (266 mld dollarit) ning müügikäive tõusis 36 protsendi võrra 30,7 mld kroonini (4,04 mld dollarit).

Kaubandusminister Leif Pagrotsky näeb aga toimuva taga Wallenbergi dünastia vandenõu, kes soovivat lisaks majanduselu juhtimisele ka poliitilist võimu. DI-AFP-BNS

Hetkel kuum