5. mai 1997 kell 22:00

Sajandi kullaleid Indoneesia d?unglis osutus blufiks

Raport, mille Busangi leiukoha avastanud Kanada firmale Bre-X Minerals esitas sõltumatu analüüsifirma Strathcona Mineral Services Ltd, leidis, et Busangist võetud kullaproovid olid võltsitud «maailma kaevandusajaloos enneolematus ulatuses».

Strathcona väiteil ei leitud Busangi maardlas kinnitust Bre-Xi andmetele, mille kohaselt leiukohas sisalduvat vähemalt 71 miljonit untsi kulda ning maksimaalselt koguni 200 mln untsi. Raporti kohaselt pole kindel, kas seal üldse kulda leidub.

Bre-Xist, mis oli enne Busangi avastamist 1993. a väike firma, sai kiiresti Toronto aktsiabörsi lemmik, kui avaldati esimesed teated Busangi potentsiaalsetest kullavarudest.

Kui aga Bre-Xi peageoloog 19. märsil Indoneesias oletatavasti enesetapu sooritas, hakkasid Busangi maardla kohta levima kuulujutud. Bre-Xi aktsia langes Tokio aktsiabörsil kohutava kiirusega 11 USA dollarilt 1,8-le, vähendades ettevõtte turuväärtust peaaegu 2,1 miljardi dollari võrra.

Kuigi Bre-X kinnitab, et firmal polnud aimugi, et kullavarud põhinevad valeandmetel, on Ontario väärtpaberikomisjon alustanud Bre-Xi uurimist, püüdes leida andmeid insider-tehingute ja muude seaduserikkumiste kohta. REUTER-AFP-ETA

Hetkel kuum