• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Rahvuspankade seminar

  Seminaril arutasid keskpankade esindajad riiklikku rahanduspoliitikat, keskpanga rolli kiirelt arenevates reformiriikides ja pankade organisatoorseid küsimusi.
  Eesti Panga presidendi Vahur Krafti sõnul on Eesti Pangal kavas Eesti kroon siduda euroga kohe, kui selleks tekib võimalus ja vajadus.
  Vahur Kraft kinnitas, et Eesti krooni ei kavatseta devalveerida ja Eesti krooni, nagu ka teisi Balti riikide valuutasid, ei ähvarda tegurid, mis viisid T?ehhi krooni devalveerimiseni.
  T?ehhi keskpank lasi eelmisel esmaspäeval valuuta- ja aktsiaspekulatsioonide ja poliitiliste tegurite survel krooni kursi vabaks.
  Reuteri andmetel saavutas T?ehhi valitsus kolmapäeval kokkuleppe majanduse elavdamise osas. Programm näeb ette kulutuste kärpimist, riigisektori palkade külmutamist, impordi piiramist ja keskpanga range rahapoliitika toetamist.
  Euroopa komisjoni Euroopa Liiduga assotsieerunud maade üksuse asejuhataja Andries Brandsma kinnitas, et Euroopa Liiduga ühinevatel riikidel ei ole kohustust liitumisel oma valuuta kohe euroga siduda või euroraha kasutusele võtta. Samas märkis ta, et Euroopa Liit põhilise kaubanduspartnerina näeks meeleldi, et liiduga liituda soovivad riigid kasutaksid oma kaubandus- ja finantstegevuses eurot.
  Brandsma ütlusel on liituvatele riikidele esitatavaks ainsaks nõudeks, et nad ei tohi ohustada Euroopa rahaliidu stabiilsust. Euroopa liiduga ühinedes võivad riikide keskpangad jätkata sõltumatut rahapoliitikat ja osaleda Euroopa keskpankade süsteemi töös piiratud alustel. Samuti ei pea liitunud riikide keskpangad täielikult täitma Euroopa keskpanga nõudeid ja neil ei lasu kohustust osaleda Euroopa keskpanga reservides, lisas ta.
  Brandsma lausus, et uued Euroopa liidu liikmesriigid peavad koordineerima Euroopa keskpangaga oma rahapoliitika. Liitunud riikide keskpank peab olema valitsusest iseseisev ja see nõue on Eestis, Lätis ja Leedus täidetud, kinnitas Brandsma.
  Peale Balti riikide keskpankade esindajate osalesid seminaril T?ehhi Panga, Poola Panga, Soome Panga, Rootsi Panga, Dresdneri Panga, rahvusvahelise valuutafondi ja Euroopa rahainstituudi esindajad.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

TalTechi teadur: süsinikdioksiid tuleb kinni püüda
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
SAF Tehnika maksab kolm korda suuremat dividendi
Riia börsil noteeritud Läti elektroonikafirma SAF Tehnika otsustas maksta dividende 2020./2021. majandusaasta eest 0,67 eurot aktsia kohta.
Riia börsil noteeritud Läti elektroonikafirma SAF Tehnika otsustas maksta dividende 2020./2021. majandusaasta eest 0,67 eurot aktsia kohta.
Kaja Kallas Porto Franco uurimiskomisjoni raportist: see oli riigiametnike aja raiskamine
Eelmise valitsuse pea aasta tagasi moodustatud Porto Franco laenu andmise tagamaid uurinud komisjon sai lõpuks valmis raporti, millel polnud võimalustki midagi uut päevavalgele tuua.
Eelmise valitsuse pea aasta tagasi moodustatud Porto Franco laenu andmise tagamaid uurinud komisjon sai lõpuks valmis raporti, millel polnud võimalustki midagi uut päevavalgele tuua.
Trükitööstuse TOPi III koht: rahatrüki masinad vuravad hoolega
Hetkel majanduse jahtumist väga ei ennusta, rahatrüki masinad vuravad hoolega ja kindlasti sealt osa läheb tarbimisse, mis omakorda peaks meile ka tulevikus tööd andma, ütles tekstiilist kaelapaelu ning siidist etikette ja kartongist tootesilte valmistava Jospel OÜ tegevjuht Juha Lõmps.
Hetkel majanduse jahtumist väga ei ennusta, rahatrüki masinad vuravad hoolega ja kindlasti sealt osa läheb tarbimisse, mis omakorda peaks meile ka tulevikus tööd andma, ütles tekstiilist kaelapaelu ning siidist etikette ja kartongist tootesilte valmistava Jospel OÜ tegevjuht Juha Lõmps.