1. juuni 1997 kell 22:00

Rahvuspankade seminar

Seminaril arutasid keskpankade esindajad riiklikku rahanduspoliitikat, keskpanga rolli kiirelt arenevates reformiriikides ja pankade organisatoorseid küsimusi.

Eesti Panga presidendi Vahur Krafti sõnul on Eesti Pangal kavas Eesti kroon siduda euroga kohe, kui selleks tekib võimalus ja vajadus.

Vahur Kraft kinnitas, et Eesti krooni ei kavatseta devalveerida ja Eesti krooni, nagu ka teisi Balti riikide valuutasid, ei ähvarda tegurid, mis viisid T?ehhi krooni devalveerimiseni.

T?ehhi keskpank lasi eelmisel esmaspäeval valuuta- ja aktsiaspekulatsioonide ja poliitiliste tegurite survel krooni kursi vabaks.

Reuteri andmetel saavutas T?ehhi valitsus kolmapäeval kokkuleppe majanduse elavdamise osas. Programm näeb ette kulutuste kärpimist, riigisektori palkade külmutamist, impordi piiramist ja keskpanga range rahapoliitika toetamist.

Euroopa komisjoni Euroopa Liiduga assotsieerunud maade üksuse asejuhataja Andries Brandsma kinnitas, et Euroopa Liiduga ühinevatel riikidel ei ole kohustust liitumisel oma valuuta kohe euroga siduda või euroraha kasutusele võtta. Samas märkis ta, et Euroopa Liit põhilise kaubanduspartnerina näeks meeleldi, et liiduga liituda soovivad riigid kasutaksid oma kaubandus- ja finantstegevuses eurot.

Brandsma ütlusel on liituvatele riikidele esitatavaks ainsaks nõudeks, et nad ei tohi ohustada Euroopa rahaliidu stabiilsust. Euroopa liiduga ühinedes võivad riikide keskpangad jätkata sõltumatut rahapoliitikat ja osaleda Euroopa keskpankade süsteemi töös piiratud alustel. Samuti ei pea liitunud riikide keskpangad täielikult täitma Euroopa keskpanga nõudeid ja neil ei lasu kohustust osaleda Euroopa keskpanga reservides, lisas ta.

Brandsma lausus, et uued Euroopa liidu liikmesriigid peavad koordineerima Euroopa keskpangaga oma rahapoliitika. Liitunud riikide keskpank peab olema valitsusest iseseisev ja see nõue on Eestis, Lätis ja Leedus täidetud, kinnitas Brandsma.

Peale Balti riikide keskpankade esindajate osalesid seminaril T?ehhi Panga, Poola Panga, Soome Panga, Rootsi Panga, Dresdneri Panga, rahvusvahelise valuutafondi ja Euroopa rahainstituudi esindajad.

Hetkel kuum