• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Pankade kasumid turgu ei mõjutanud

  Möödunud ja ühtlasi juunikuu esimest nädalat Eesti väärtpaberiturul mõjutasid kõige rohkem teated pankade maikuu tulemuste kohta. Nädalale lisas vürtsi veidi ootamatu, kuid igati positiivse lahenduse saanud sündmused Saku õlletehase aktsia ümber.
  Tallinna börsi käive langes esimese suvekuu esimesel nädalal tasemele, millest madalamal oli ta viimati möödunud aasta viimasel ja käesoleva aasta esimesel nädalal. Börsi ja vabaturu nädalakäive ulatus registreeritud 1096 tehingus 147 005 479,7 mln kroonini.
  Pankade maikuu tulemused saab jagada eri kastidesse: hea, oodatud ja oodatust veidi vähem. Esimesse kategooriasse jäi kahtlemata Hansapanga 41,8 mln kroonine puhaskasum. Teise gruppi võib arvata EVEA panga 1,23 mln kr, Hoiupanga 18,1 mln kr ja Ühispanga 9 mln kr kaumid. Ühispanga puhul võib arvestada PEPi liitmisega kaasnenud kulutustega, mis lubab loota aasta teisel poolel ehk veidi suuremat kasumit. Viimasesse gruppi, ehk gruppi, kellelt oleks oodanud maikuul veidi enamat, jäid Tallinna Pank ja Forekspank.
  Kaks viimast eristuvad tegelikult samuti teineteisest. Forekspank on prognoositud 75 mln kroonise aastakasumiga korralikus plussis, kuid maikuu 5,08 mln kr jääb tunduvalt alla eelmiste kuude 8,6--10,7 mln kroonistele kasumitele.
  Tallinna Pank seevastu, kelle maikuu 4,3 mln kroonine kasum ei jäänud oluliselt alla aprilli 5,16 mln kroonisele kasumile, on prognoositud ligi 90 mln kroonise aastakasumiga arvestades parajas miinuses. Ilmselt on Tallinna Pank üks pankadest, kes poolaasta tulemuste selgumise järel oma kasumiproognoosi ei tõsta.
  Kuutulemuste avaldamine tekitas börsil ja vabaturul piisava elevuse, et juuni esimene nädal oleks kokkuvõttes edukam kui sellele eelnenud nädal, kus plusspoolele suutis jääda vaid Üghispanga aktsia. Eelmisel nädalal oli börsisüsteemis tõusjate ja langejate suhe 7:11.
  Suurima tõusu pangaaktsiatest tegigi maikuu parima tulemusega lõpetanud Hansapanga aktsia -- +1,43% 130,85 kroonile. Hansapanga kasumiprognoos läheb pärast poolaasta tulemuste selgumist suure tõenäosusega ümbervaatamisele, kuid turud oskavad sellega juba arvestada ja suurt hüpet sellega seoses oodata ei maksa. Palju suurem mõju võib olla Hansapanga juhtide plaanil kaasta panka mõni suurem pank strateegilise investorina. Kõige rohkem kukkus kolm nädalat tagasi börsile jõudnud Klementi aktsia -- -15,58%, 19,5 kroonile.
  Omanike nõudmisel, kes esmaspäeva homikul kaotasid poole tunniga ligi 60 mln krooni (õlletehase aktsia hind kukkus 38 kroonilt 30-le), otsustas Saku õlletehas tulla börsi nõudmisele siiski vastu ja avaldada ettevõtte I kvartali majandustulemused. Turg suhtus majandustulemuste avaldamisse ootuspäraselt positiivselt ja aktsia hind tõusis reede õhtuks 40 kroonile. Maaklerid ennustavad viimaste sündmuste valguses Saku aktsiale pooleaastase langusperioodi lõppemist. Saku õlletehase aktsia tõusis nädalaga 5,26%.
  Vabaturul juhtus möödunud nädalal muudki põnevat: äriregistris registreeriti EMV aktsia splitt seniselt 100-lt, 10 kroonile. Börsil langes aktsia hind selle tulemusel ca 10 korda ja reede õhtul lõpetas EMV aktsia 55 kroonil. Võrreldavates hindades teeb see nädalaga +4,76% tõusu.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Roheelektrifirma uuendas börsiga tõotusi
Enefit Greeni börsile tulekuks on üliviljaka pinnase ette valmistanud nii pensionireform kui elektri kõrge hind, aga kas sellele langev tera on kasvujõuline, see alles hakkab selguma, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni börsile tulekuks on üliviljaka pinnase ette valmistanud nii pensionireform kui elektri kõrge hind, aga kas sellele langev tera on kasvujõuline, see alles hakkab selguma, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Morgan Stanley strateeg: tulekul korrektsioon või karuturg
Morgan Stanley strateeg Michael Wilson prognoosib, et praegune pulliturg lõpeb enne aastavahetust korrektsiooni või karuturuga.
Morgan Stanley strateeg Michael Wilson prognoosib, et praegune pulliturg lõpeb enne aastavahetust korrektsiooni või karuturuga.
Raadiohommikus: Enefiti börsidebüüt, krüptovarad ja mure hariduse pärast
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Eesti majaehituse pärandihoidja: aastas jõuan teha kuni 15 palkmaja
Eesti traditsioonilise ehituse hoidmise eripreemia pälvis tänavusel aasta tehasemaja konkursil Võrumaal Vastseliinas asuvas firmas Vipson Projekt käsitööna valminud palkmaja.
Eesti traditsioonilise ehituse hoidmise eripreemia pälvis tänavusel aasta tehasemaja konkursil Võrumaal Vastseliinas asuvas firmas Vipson Projekt käsitööna valminud palkmaja.