• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Pankade kasumid turgu ei mõjutanud

  Möödunud ja ühtlasi juunikuu esimest nädalat Eesti väärtpaberiturul mõjutasid kõige rohkem teated pankade maikuu tulemuste kohta. Nädalale lisas vürtsi veidi ootamatu, kuid igati positiivse lahenduse saanud sündmused Saku õlletehase aktsia ümber.
  Tallinna börsi käive langes esimese suvekuu esimesel nädalal tasemele, millest madalamal oli ta viimati möödunud aasta viimasel ja käesoleva aasta esimesel nädalal. Börsi ja vabaturu nädalakäive ulatus registreeritud 1096 tehingus 147 005 479,7 mln kroonini.
  Pankade maikuu tulemused saab jagada eri kastidesse: hea, oodatud ja oodatust veidi vähem. Esimesse kategooriasse jäi kahtlemata Hansapanga 41,8 mln kroonine puhaskasum. Teise gruppi võib arvata EVEA panga 1,23 mln kr, Hoiupanga 18,1 mln kr ja Ühispanga 9 mln kr kaumid. Ühispanga puhul võib arvestada PEPi liitmisega kaasnenud kulutustega, mis lubab loota aasta teisel poolel ehk veidi suuremat kasumit. Viimasesse gruppi, ehk gruppi, kellelt oleks oodanud maikuul veidi enamat, jäid Tallinna Pank ja Forekspank.
  Kaks viimast eristuvad tegelikult samuti teineteisest. Forekspank on prognoositud 75 mln kroonise aastakasumiga korralikus plussis, kuid maikuu 5,08 mln kr jääb tunduvalt alla eelmiste kuude 8,6--10,7 mln kroonistele kasumitele.
  Tallinna Pank seevastu, kelle maikuu 4,3 mln kroonine kasum ei jäänud oluliselt alla aprilli 5,16 mln kroonisele kasumile, on prognoositud ligi 90 mln kroonise aastakasumiga arvestades parajas miinuses. Ilmselt on Tallinna Pank üks pankadest, kes poolaasta tulemuste selgumise järel oma kasumiproognoosi ei tõsta.
  Kuutulemuste avaldamine tekitas börsil ja vabaturul piisava elevuse, et juuni esimene nädal oleks kokkuvõttes edukam kui sellele eelnenud nädal, kus plusspoolele suutis jääda vaid Üghispanga aktsia. Eelmisel nädalal oli börsisüsteemis tõusjate ja langejate suhe 7:11.
  Suurima tõusu pangaaktsiatest tegigi maikuu parima tulemusega lõpetanud Hansapanga aktsia -- +1,43% 130,85 kroonile. Hansapanga kasumiprognoos läheb pärast poolaasta tulemuste selgumist suure tõenäosusega ümbervaatamisele, kuid turud oskavad sellega juba arvestada ja suurt hüpet sellega seoses oodata ei maksa. Palju suurem mõju võib olla Hansapanga juhtide plaanil kaasta panka mõni suurem pank strateegilise investorina. Kõige rohkem kukkus kolm nädalat tagasi börsile jõudnud Klementi aktsia -- -15,58%, 19,5 kroonile.
  Omanike nõudmisel, kes esmaspäeva homikul kaotasid poole tunniga ligi 60 mln krooni (õlletehase aktsia hind kukkus 38 kroonilt 30-le), otsustas Saku õlletehas tulla börsi nõudmisele siiski vastu ja avaldada ettevõtte I kvartali majandustulemused. Turg suhtus majandustulemuste avaldamisse ootuspäraselt positiivselt ja aktsia hind tõusis reede õhtuks 40 kroonile. Maaklerid ennustavad viimaste sündmuste valguses Saku aktsiale pooleaastase langusperioodi lõppemist. Saku õlletehase aktsia tõusis nädalaga 5,26%.
  Vabaturul juhtus möödunud nädalal muudki põnevat: äriregistris registreeriti EMV aktsia splitt seniselt 100-lt, 10 kroonile. Börsil langes aktsia hind selle tulemusel ca 10 korda ja reede õhtul lõpetas EMV aktsia 55 kroonil. Võrreldavates hindades teeb see nädalaga +4,76% tõusu.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Peapiiskop emeeritus: peame moraalselt toime tulema
Tuleb olla valvel, et me kriisiolukordades ei kaotaks iseenda ja ühiskonna inimlikku palet, kirjutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop emeeritus Andres Põder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Tuleb olla valvel, et me kriisiolukordades ei kaotaks iseenda ja ühiskonna inimlikku palet, kirjutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop emeeritus Andres Põder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
JPMorgani analüütik: aktsiahinnad ronivad august välja
JPMorgan Chase & Co mõjuka analüütiku Marko Kolanovici sõnul tõusevad aktsiahinnad tagasi ja majanduslangust tänavu ei tule.
JPMorgan Chase & Co mõjuka analüütiku Marko Kolanovici sõnul tõusevad aktsiahinnad tagasi ja majanduslangust tänavu ei tule.
Kristi Saare juhtidele: sul on juba piisavalt, aita nüüd teisi
Teil kõigil on piisavalt raha, nüüd on aeg aidata ka teistel selleni jõuda, rääkis Naisinvestorite Klubi asutaja ja eestvedaja Kristi Saare Pärnu juhtimiskonverentsil.
Teil kõigil on piisavalt raha, nüüd on aeg aidata ka teistel selleni jõuda, rääkis Naisinvestorite Klubi asutaja ja eestvedaja Kristi Saare Pärnu juhtimiskonverentsil.
Muljetavaldav debüüt: uus Range Rover Sport näitas närvekõditava etteaste käigus oma tegelikku võimekust
Uus Range Rover Sport seljatas oma ülemaailmse debüüdi raames järjekordse närvekõditava väljakutse, ronides Islandil üle maailma suurima omataolise Karahnjukari tammi, pistes samal ajal rinda 750 tonni minutis langevate veevoogudega. Kriitilistel hetkedel haarduvuse kadumine tähendanuks uue sportliku linnamaasturi roolis istunud James Bondi ametlikule kaskadöörile Jessica Hawkinsile 90-meetrist langust tammi ülevoolukanali põhja.
Uus Range Rover Sport seljatas oma ülemaailmse debüüdi raames järjekordse närvekõditava väljakutse, ronides Islandil üle maailma suurima omataolise Karahnjukari tammi, pistes samal ajal rinda 750 tonni minutis langevate veevoogudega. Kriitilistel hetkedel haarduvuse kadumine tähendanuks uue sportliku linnamaasturi roolis istunud James Bondi ametlikule kaskadöörile Jessica Hawkinsile 90-meetrist langust tammi ülevoolukanali põhja.
Boroditš: ma ei tea, mida ma valesti tegin, aga ärge muretsege, mina saan hakkama
Viimast päeva ametis olev Tallinna Linnatranspordi (TLT) juhatuse esimees Deniss Boroditš kinnitas intervjuus, et ta tunneb ennast hästi ning hindab kõrgelt oma teadmisi ja oskusi. Samas ei tea ta, mida tegi valesti, et linnapea teatas usalduse kaotamisest.
Viimast päeva ametis olev Tallinna Linnatranspordi (TLT) juhatuse esimees Deniss Boroditš kinnitas intervjuus, et ta tunneb ennast hästi ning hindab kõrgelt oma teadmisi ja oskusi. Samas ei tea ta, mida tegi valesti, et linnapea teatas usalduse kaotamisest.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.