15. juuni 1997 kell 22:00

Täna otsustatakse euro algustähtaeg

Pärast nädalast edasi-tagasi hüplemist lõpetas dollar nädala stabiliseerumisega. Lootus, et Euroopa Liidu riigid kiidavad nn stabiilsuspakti heaks, tõstis dollari Saksa marga suhtes nädala madalaimalt kursilt kolme penni võrra. Kursikõikumised vähenesid enne täna ja homme toimuvat Euroopa Liidu tippkohtumist Amsterdamis ning juhtivate tööstusriikide (G7) tippkohtumist Denveris, mis toimub selle nädala lõpus. Mitte keegi ei soovi enne suursündmusi positsioone võtta. Praeguste prognooside kohaselt peaks nn stabiilsuspakt formaalselt vastu võetama sel tippkohtumisel ning rahaliit käivitub õigel ajal.

On lootus, et seitsme juhtiva tööstusriigi tippkohtumine selle nädala lõpus ei kujune Jaapani üha suurenevat väliskaubanusülejääki kritiseerivaks foorumiks. Vihje selle kohta andis USA aserahandusminister Lawrence Summers, kelle väitel USA ja Jaapani kaubandussuhetele spetsiaalset tähelepanu ei pöörata, kuigi mõlema maa majanduse üle diskuteeritakse küll.

Euroopas alustas dollar kursiga veidi alla 1,728 marga e 13,82 krooni. Seejärel toimus kerge tõus ning pärast USA tootjahinnaindeksi avaldamist tõusis USD veel üle penni. Mais langesid tootjahinnad 0,3% võrra, kusjuures eksperdid ootasid hoopis 0,1protsendilist tõusu. Indeks on esimene vihje USA föderaalresrvide intressimäärade võimalikule tõstmisele juulis, hoidmaks ära inflatsiooni edaspidist kasvu. Reede õhtul oli dollari kurss 13,896 krooni.

Helsingis kaubeldi reedel 18 000 Hansapanga aktsiaga, hind tõusis 0,50 marga võrra 52,50 margani.

Hetkel kuum