16. juuni 1997 kell 22:00

Tüli gaasi pärast

Ukraina tarnib teistele riikidele miljard kuupmeetrit maagaasi aastas, teatas reedel Kopenhaagenis gaasikongressil Ukraina gaasikontserni Ukrgazprom juhatuse esimees Bogdan Kljuk.

Esinedes varem gaasikongressil, väitis Vene kontserni Gazprom juht Rem Vjahhirev, et Kiiev võtab osa Ukraina kaudu transiidina kulgevast Venemaa maagaasist ebaseaduslikult endale ja seejärel ekspordib seda.

Kommenteerides Vjahhirevi avaldust, märkis Ukrgazpromi juht, et kui Venemaa kontsernil on pretensioone, siis võib ta pöörduda kohtusse. «Iga kuu allkirjastame Gazpromiga aktid ja mingisuguseid erimeelsusi mahtude pärast pole kunagi esinenud,» lausus Kljuk.

Informeeritud allikas Vene Gazpromist kinnitas, et praegu ekspordib Ukraina gaasi Ungarisse, Bulgaariasse ja Poolasse. Seejuures toodab Ukraina ise 18 miljar- dit kuupmeetrit gaasi aastas, Venemaalt saab aga 60 miljardit ja Turkmeeniast 20 miljardit kuupmeetrit gaasi aastas.

Ukraina ei tohi gaasi teistesse riikidesse müüa, kuna Venemaa on kõik transiidivõimsused kinni maksnud, selgitas allikas Gazpromist. INTERFAX-BNS

Hetkel kuum