• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Senised üürilepingud kaotavad kehtivuse

  1. juulil 1992 jõustunud elamuseaduse rakendussätetega peeti tähtajatult sõlmitud üürilepingud sõlmituks viieks aastaks, alates seaduse jõustumise päevast. Seega kehtivad sellised üürilepingud tähtajaliselt homseni.
  Tartu üürnike ühingu esimehe ja riigikogu liikme Tõnu Kauba sõnul pole paanikaks põhjust, sest üürileping pikeneb elamuseaduse kohaselt automaatselt viieks aastaks, kui enne üürilepingu tähtaja möödumist ei taotle kumbki pool lepingu lõpetamist või uue sõlmimist. See kehtib juhul, kui üürileping teistmoodi ette ei näe, ütles Kauba.
  Advokaadibüroo Concordia vandeadvokaadi Maria Mägi ütlusel peavad üürileandjad või üürnikud, kes peavad üürilepingu lõppemist või uue üürilepingu sõlmimist vajalikuks, esitama teisele lepingupoolele taotluse, mis on dokumentaalselt fikseeritud. Taotlused tuleks esitada hiljemalt täna, avaldas Mägi oma seisukoha.
  Mägi on varem öelnud, et omanik ei saa üürilepingut sõlmida ükskõik kellega, kuigi lepingu lõppemise taotlus on esitatud. Seadus annab eesõiguse uue lepingu sõlmimisel senisele üürnikule.
  Kauba sõnul võivad inimesed rahumeeli oma eluruumides edasi elada, kui nad on lepingujärgseid kohustusi nõuete kohaselt täitnud.
  Mägi ütlusel võib üürniku eesõigust uue lepingu sõlmimisel kohtus vaidlustada vaid siis, kui üürnik on korduvalt jätnud täitmata lepingujärgseid kohustusi või on rikkunud lepingu tingimusi.
  Üürilepingut ei pikendata ka siis, kui üüritud eluruumi vajab üürile andja või tema perekond.
  Kauba sõnul on oluline, kas eluruum asub tagastatud elamus või mitte, sest vahepeal on omandireformi alust täiendatud uue sättega. Tagastamise momendist loeti üürileping kehtivaks kolmeks aastaks. Jaanuaris jõustunud seaduseparanduse kohaselt pikeneb üürileping kolmeaastase kehtimise järel veel viieks aastaks. «Neil elanikel ei ole mingit põhjust oma lepingut praegu üle vaadata,» ütles Kauba.
  Kui üürnik ja omanik on aga vahepeal uue lepingu sõlminud, siis sel juhul ei laiene nende üürnike suhtes viie aasta lisand, lisas Kauba.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Indrek Teder: raha räägib. Endiselt
Mõnedes Euroopa riikides on jätkuvalt esiplaanil äri- ja majanduslikud huvid, mitte sõda Ukrainas. Ja seda täiesti avalikult, kirjutab endine õiguskantsler Indrek Teder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Mõnedes Euroopa riikides on jätkuvalt esiplaanil äri- ja majanduslikud huvid, mitte sõda Ukrainas. Ja seda täiesti avalikult, kirjutab endine õiguskantsler Indrek Teder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA uute kodude müük langes 9 aasta kiireimas tempos Kõrged laenuintressid survestavad nõudlust
USAs langes uute kodude müük aprillis viimase üheksa aasta kiireimas tempos, nõudlust mõjutasid negatiivselt kõrge inflatsioon ning kodulaenu intresside hüppeline tõus, vahendab Bloomberg.
USAs langes uute kodude müük aprillis viimase üheksa aasta kiireimas tempos, nõudlust mõjutasid negatiivselt kõrge inflatsioon ning kodulaenu intresside hüppeline tõus, vahendab Bloomberg.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Töötajad peavad mainekaks tööandjaks energiafirmat, tudengid Microsofti
Töötavate inimeste jaoks on kõige atraktiivsemad tööandjad riigi või kohaliku omavalitsuse infrastruktuuriettevõtted, tudengid hindavad Microsofti Eesti arenduskeskust, LHVd ja Pipedrive’i, näitab Kantar Emori tööandjate maine pingerida.
Töötavate inimeste jaoks on kõige atraktiivsemad tööandjad riigi või kohaliku omavalitsuse infrastruktuuriettevõtted, tudengid hindavad Microsofti Eesti arenduskeskust, LHVd ja Pipedrive’i, näitab Kantar Emori tööandjate maine pingerida.
Irja Lutsari kogemus - kuidas juhtida, kui sulle soovitakse surma?
Teadusnõukoja endine juht Irja Lutsar rääkis intervjuus, kuidas juhtida, kui sinu otsustega ei olda nõus ja sulle soovitakse halba. Lutsar rääkis, mida ta täna teeks juhina teisiti ning mida Eesti ühiskonnana peaks hädasti pandeemia-aastate kogemusega tegema.
Teadusnõukoja endine juht Irja Lutsar rääkis intervjuus, kuidas juhtida, kui sinu otsustega ei olda nõus ja sulle soovitakse halba. Lutsar rääkis, mida ta täna teeks juhina teisiti ning mida Eesti ühiskonnana peaks hädasti pandeemia-aastate kogemusega tegema.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.