10. juuli 1997
Jaga lugu:

Baieri õlletoa interjöör võlub kõiki

- avatud iga päev kell 12--23

- kohtade arv ca- 70

- lõuna ühele inimesele ca- 110 kr

Hinnaskaala

- suupisted 33--48 kr

- supid 21--23 kr

- põhiroad 60--87 kr

- magustoidud 21--29 kr

- alkohoolsed joogid alates 12 kr

- alkoholita joogid alates 10 kr

RASi Eesti Loto peadirektor ja juhatuse esimees Sven Kolga hindab tunnustavalt äsja avatud St Barbara hotelli all paikneva Baieri Keldri interjööri.

«Kiviseinad, kaarjad kivised laed ja äärmiselt tagasihoidlikud, ent seintega harmoneeruvad lauad ja toolid loovad meeldivalt askeetliku interjööri. Õlletoale on see väga sobilik,» arvab Sven Kolga.

Tõepoolest on kiviseinad iseenesest väga atraktiivsed ega vaja pilkupüüdvaid lisadetaile. Juba esimesest hetkest võib tunda, et siia võlvide alla ja kiviseinte vahele jagub üllatavalt palju õhku ja avarust. Ei mingit surutise tunnet, nagu seda keldrisaalide puhul pahatihti juhtub. Oma osa on selles oskuslikul kujundusel, kindlasti ka võlvakendel, mille kaudu jagub õlletuppa ka loomulikku valgust.

Baieri Kelder on liigendatud kolmeks saaliks. Suures saalis on lisaks neljastele laudadele ka pikad lauad, mida ääristavad saksa õlletubadele tüüpilised pikad puupingid. Lauad, toolid ja pingid on kergelt rohekaks peitsitud, sobides rohekaks toonitud paksemast savist lauaserviisiga.

Stiilne on ka ettekandjate ja kelnerite riietus, teenindamine aga sõbralik ja kiire. Kelnerite pilk on kogu aeg saalil, tänu millele piisab vaid tagasihoidlikust märguandest.

Väljapeetud interjööri ja teenindajate riietuse kõrval osutub aga õhukesele paberile trükitud söögi- ja joogikaart ehmatavalt ebaõnnestunuks. Menüü on juba sedavõrd kulunud ja määrdunud, nagu oleks seda aastaid kasutatud.

Loomulikult pakub baieri õlletuba eelkõige saksa kööki ja saksa õlut. Tunnustuseks tuleb öelda, et ei puudu ka Saku õlu. Sven Kolga hindab heaks veinikaardi: «Veinivalik on korralik, ja seda nii kõhnemale kui paksemale rahakotile.» Sven Kolga tellib endale karjuse lõunaeine ehk saksa vorsti peekoni ja sibulaga (65 kr). Arusaamatul kombel puudub laual maitseainete topsis sinep. Seda tuleb kelnerilt eraldi küsida. Nähtavasti kanget sinepit siin ei tunnistata, sest kelner toob lauale tüüpilise pehme ja magusa soome sinepi.

Kolga kiidab eriti vorsti kõrvale serveeritud saksapäraselt hautatud kapsast ja kahtleb, kas vorst on ikka saksa päritolu. «Vorst on kindlasti kohalik,» väidab ta.

Pärast minu tellitud suurepärast ja vürtsikat suupistet nimega Puuraiduri leib (sealiha sibulatega ja salatiga röstitud küüslauguleival, 48 kr) tundub põhiroaks toodud kalkuni?nitsel hollandi kastme ja spargliga (87 kr) väikse tagasisammuna. Kasvõi selles mõttes, et meie mõlema põhiroad võinuks olla tunduvalt kuumemad. Seda enam, et siingi ei näi olevat au sees komme taldrikuid enne lauale andmist kuumutada.

Lahkudes kinnitab kelner, et Baieri Keldri menüü on alles kujunemisjärgus. Loodetavasti saab see siis ka enam tasakaalu maitseka interjööri ja hea teenindamisega.

Jaga lugu:
Hetkel kuum