Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Lühiuudised

    Kalevi kuue kuu käive oli 173,3 miljonit krooni. Kalev teenis kasumit 17,3 miljonit krooni ehk 86,5 protsenti aasta kasumiprognoosist.
    Teises kvartalis teenis Kalev kasumit 4,3 miljonit krooni, mis on 0,7 miljonit krooni enam kui mullu samal perioodil.
    Ettevõtte käive kasvas eelmise aasta teise kvartaliga võrreldes 15,4 miljoni krooni võrra 84,2 miljoni kroonini. BNS
    Koonderakonna ja Maarahva ühenduse (KMÜ) valitsusliitu võimalike suunamuutuste eest hoiatanud ekspeaminister Tiit Vähi ootab valitsuselt vaidlusi tekitanud küsimustes selgeid seisukohti.
    Koonderakonna esimees Vähi märkis, et Mart Siimanni juhitav valitsus pole öelnud välja ühest seisukohta kaitsetollide rakendamise, maksupoliitika ja julgeoleku kohta.
    «Ma ei ole nendes küsimustes täit selgust saanud,» ütles kaitsetollide rakendamise ja liberaalse maksupoliitika muutmise vastu olev Vähi eile. BNS
    Euroopa Liitu (EL) pääsemisel peab Eesti loobuma vabakaubanduslepingust Läti ja Leeduga, kuid see ei pruugi vähendada kaubavahetust Balti regioonis.
    Välisministeeriumi välismajanduspoliitika osakonna peadirektor Alar Streimann ütles, et ELi pääsemisel peab Eesti loobuma kõigist kaubanduslepingutest teiste riikidega.
    «Euroliidu kaubanduspoliitika on ühtne, mis tähendab kõigile ühesuguseid tariife ja piiranguid,» ütles Streimann.
    Praegu kehtib Eestil Läti ja Leeduga vabakaubandusleping, kuid ELi pääsemisel kaotab see automaatselt kehtivuse. BNS
    Reedel tõuseb Tallinnas elanikele soojusenergia hind, juriidilistele isikutele läheb soojus odavamaks.
    Lähtuvalt 1997.--1998. aasta eelarvest on järgmisel kütteperioodil müüdava soojusenergia keskmine hind 330 krooni megavatt-tunni eest, teatas Tallinna Soojus.
    Üldvõrkude soojust tarbivatele elanikele hakkab see maksma 311 kr/MWh, mis tähendab praeguse tariifiga võrreldes kasvu 30 krooni, ja lokaalvõrkude tarbijatele 330 kr/MWh, mis tähendab kasvu 12,2 krooni.
    Vähendamaks ristsubsideerimist alaneb soojuse hind juriidilistele isikutele 42 krooni võrra ja hakkab maksma 397 kr/MWh.
    Uue hinna kujunemise konkreetset mehhanismi on Tallinna Soojus koos linnavalitsuse ja tarbijakaitsjatega arutanud juba möödunud talvest alates. Soojuse hinda otsustas juunis tõsta ASi Tallinna Soojus nõukogu. BNS
    Erastamisagentuuri peadirektor Väino Sarnet lükkab ümber vandeadvokaatide Andres Hallmägi ja Jüri Ploomi süüdistuse, nagu oleks Kiviteri erastamisega seadust rikutud.
    Erastamispakkumine ilmus 7. mail ja kõigil oli küllaga aega esitada pakkumus Kiviteri erastamiseks, vastas Sarnet advokaatide süüdistustele lõpptähtaja puudumise kohta ajalehekuulutusel. Erastamispakkumisega kuulutusel oli märgitud, et pakkumiste lõpptähtaeg teatatakse hiljem, ütles Sarnet.
    Kõigi isikutel on seaduslik õigus kohtu kaudu õigust nõuda, kommenteeris Väino Sarnet Andres Hallmägi ja Jüri Ploomi kaebust.
    Äripäeva andmetel ei rahuldanud Tallinna halduskohus hagejate palvet võtta nende kaebus arutlusele. Vandeadvokaadid esitasid selle peale erikaebuse ringkonnakohtule. ETA
    Kolmapäevasel ASi Makarov Muusik Management (MMM) võlausaldajate koosolekul valiti uueks pankrotihalduriks Igor Mihelson, endine haldur Rein Vaiksaar esitas ise avalduse tagasiastumiseks.
    Rein Vaiksaar oli pankrotihaldurina suutnud MMMi kadunud varast leida vaid ühe arvuti, mootorratta ja kirjutusmasina, mille koguväärtus küünib 16 000 kroonini. Vaiksaar ütles võlausaldajatele, et võlgade katteks pole parimalgi juhul midagi võtta. Eelnevalt oli ta teinud kohtule ettepaneku MMMi pankrotimenetlus lõpetada pankrotti välja kuulutamata selle raugemise tõttu, kuna võlgnikul mingit reaalset vara ei ole.
    Uueks pankrotihalduriks valitud Igor Mihelson sõnas, et ta võtab Vaiksaarelt materjalid üle eeloleval nädalal, mistõttu ta ei oska veel midagi konkreetsemalt öelda. Mihelsoni sõnul on vaja kõigepealt selgusele jõuda põhjustes, mis MMMi põhja viisid. Alles seejärel saab hakata kadunud vara otsima. ÄP
    1. juulist kehtiv kõrgem aktsiis importõllele ja Saku õlletehase toodangule pole avaldanud Eesti õlleturule mingit mõju.
    «Saku Õlletehas arvestab oma turuosaks endiselt 50 protsenti,» ütles Saku õlletehase infojuht Anu Õun. «Täpsema pildi saab alles aasta lõpus, sest arvestus kuu lõikes ei anna kõige objektiivsemat tulemust.»
    Õuna sõnul on Saku säilitanud oma ülekaaluka turuosa tänu heale läbimüügile suveperioodil ning ilmselt pole vaja rakendada nii kardinaalseid meetmeid nagu tootmise väljaviimine Eestist.
    Kuigi puudub täielik ülevaade hetkeseisust, võib arvata, et mingit ümberjaotust Eesti õlleturul toimunud pole, ütles Tartu õlletehase direktor Madis Padar. «Ma rääkisin seda juba aktsiisiseaduse arutelu ajal, et need 25 senti Saku Originaali pudelile juurde ei muuda absoluutselt mitte midagi,» lisas ta. BNS
    Piima kokkuostuhinnad tõusevad augusti alguses või on mõnes Eesti piirkonnas juba tõusnud juuli lõpus, selgub piimatöötlejate küsitlusest.
    «Paide Piim tõstis hiljuti piima kokkuostuhinda 10 sendi võrra kilo pealt,» ütles Paide Piima peadirektor Jaan Käär. Ühinenud Meiereide kommertsdirektori Aivar Häelmi sõnul tõstavad nemad kindlasti augustis piima hindu. «Kui palju ja millal, veel ei tea,» ütles Häelm. «See sõltub piimamüüjatega läbirääkimiste tulemusest.» BNS
    Tallinna linnakohtu registriosakonna juhataja Jüri Mesipuu lubab hakata trahvima neid äriühingute omanikke, kelle ettevõtted ei asu juriidiliseks aadressiks märgitud kohas ja kellele postitatud dokumendid seetõttu registrisse tagasi tulevad.
    Mesipuu sõnul on imelik, et ettevõtte juht, käies firma dokumentidega notari juures ja kinnitades allkirjaga andmete õigsust, läheb teadlikult valeandmete esitamise peale välja. «Mul on selliseid äriühinguid kogunenud juba 150 ringis,» jätkas Mesipuu. «Neile saadetud kandeotsuste koopiad ja muud dokumendid tulevad tagasi adressaadi mitteleidmisel.»
    Riiulifirmade osa selles seltskonnas on tema sõnul väike, pigem on tegu uute ettevõtetega, kelle nimesilte pole postiljon märganud või kes pole jõudnudki nimesilti nähtavale kohale riputada.
    «Juunis-juulis on 12 sellist juhust,» lausus Mesipuu. Näiteks Johannes Kotkase spordiklubi Tallinnas Mustamäe tee 59, OÜ Treamont Narva mnt 90, OÜ Ärigrupp Kalevi 4-17. «Kas peaksin hakkama neid trahvima või avaldama ajalehes nimekirju, et tulge oma dokumentidele järele?» küsis Mesipuu.
    Äriseadustik lubab valeandmete esitamise eest trahvida kuni 400 miinimumpäevapalga ulatuases. ÄP
    ASi Eesti Merelaevandus uued omanikud Felix Tschudi ja Axel Eitzen müüsid oma aktsiad Oslo börsil noteeritud suurkompaniis Tschudi & Eitzen Shipping ASA, millega kahel laevaomanikul oli hulk lahkhelisid.
    Postimees kirjutas eile, et kolmapäevast kannab 110 miljoni dollarilise turuväärtusega ettevõte uut nime Waterfront Shipping ASA.
    Tschudi ja Eitzen müüsid 6,3 protsendi suuruse vähemusosaluse Tschudi & Eitzen Shipping ASAs 40 miljoni Norra krooni eest ja lahkusid ettevõtte direktorite nõukogust.
    Tschudi & Eitzen ASi kaudu kuulub Eitzenile ja Tschudile 50% ASist ESCO Holding. BNS
    Omavalitsusühendused ei poolda astmelise tulumaksu kehtestamist, sest see võib vähendada maapiirkondade tulu ja sundida elanikke oma tulu varjama.
    «Ma ei näe võimalust, et astmelist tulumaksu kehtestada,» ütles omavalitsusühenduste liidu tegevdirektor Märt Moll. Ta lisas samas, et liidul pole veel ametlikku seisukohta.
    Molli sõnul kavatseb liit teha riigikogus kuluaaritööd, kui parlament hakkab sügisel arutama Keskerakonna pakutud ideed kehtestada progresseeruv tulumaks.
    Praegu saavad omavalitsused üksikisiku tulumaksust endale umbes 14 protsenti. BNS
    Kokkuhoiupoliitikale vaatamata peab Eesti lähiaastatel suurendama Euroopa Liiduga tegelevate ametnike arvu, ütles haldusreformiga tegelev minister Peep Aru.
    «Bürokraatide arv seoses Euroopa Liitu minekuga suureneb, sest riigile lisandub täiendavaid funktsioone,» väitis Aru.
    Lisaks peab hulk riigiteenistujaid Aru sõnul Eesti pääsemisel Euroopa Liitu ümber õppima. Euroametnike võimalikku arvu ei osanud Aru öelda. BNS
    AS Karme sõlmib tuleval nädalal lepingu Soome hulgimüüjaga, kes kindlustab Karksi õlle jõudmise sealsele turule.
    «Peatselt sõlmime lepingu ühe firmaga, kes varustab õllega ligi 300 Soome baari,» ütles Sakalale ASi Karme kommertsdirektor Kaarel Lehtsalu.
    Soome müüdava õlle kogust Karme juhid avaldada ei soovinud. BNS
  • Hetkel kuum
Kui riigikaitsemaks, siis nüüd, aga kärped enne
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Suur diil lukus: Novavax ja Sanofi käivitavad uute vaktsiinide arenduse
Novavaxi aktsiad enam kui kahekordistusid reedel pärast seda, kui ettevõte teatas 1,2 miljardi dollari suurusest litsentsilepingust Sanofiga.
Novavaxi aktsiad enam kui kahekordistusid reedel pärast seda, kui ettevõte teatas 1,2 miljardi dollari suurusest litsentsilepingust Sanofiga.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Rektor: tehisintellektile saab anda osa juhtimisülesandeid
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Juhtimisekspert: enne muudatuste tegemist peab jalgealune stabiilne olema
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Kas raskevõitu jalaga Auto-Marko on liikluses probleemiks?
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Eksport kahanes märtsis kuuendiku jagu
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Postimees sai loa müüa suure osa reklaamifirmast
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.