Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Asekantslerid asusid seadust täitma

  Eelmise aasta alguses jõustunud avaliku teenistuse seaduse kohaselt ei tohi ministeeriumide kantslerid ega asekantslerid kuuluda muudesse ametitesse. Kuni eelmise nädalani eirasid seda seadust majandusministeeriumi asekantsler Arvi Hamburg ja rahandusministeeriumi asekantsler Peep Lass.
  Reedel kinnitas rahandusministeeriumi pressiesindaja Aili Ohlau, et Peep Lass, kes seniajani töötas ka ASi Eesti Põlevkivi, ASi Liviko ja ASi Moe Piiritusetehas haldusnõukogus, on nendelt kohtadelt lahkunud.
  «Dokumendid on ettevalmistamisel, esmaspäevast ta enam nõukogudes pole,» väitis Ohlau.
  Äripäeva andmetel teenis Peep Lass ebaseaduslikku tulu ettevõtete haldusnõukogudesse kuulumise eest alates eelmise aasta oktoobrist üle 90 000 krooni, millele lisandub ebaseaduslik tulu, mida ta teenis varem.
  Varem ASi Eesti Merelaevandus nõukogusse kuulunud teede- ja sideministeeriumi asekantsler Viktor Palmet lahkus ettevõtte nõukogust juuli alguses.
  Sarnaselt juba varem ministeeriumi nõuniku ametikohale üle viidud Tiit Saadiga rahandusministeeriumist ning Väino Soonikesega teede- ja sideministeeriumist töötab alates reedest majandusministeeriumi nõunikuna endine asekantsler Arvi Hamburg.
  Ametikoha vahetus võimaldab neil meestel jätkata tööd riigi osalusega ettevõtete nõukogudes. Äripäeva andmetel kuulub Arvi Hamburg praegu RE Eesti Energia, ASi Eesti Põlevkivi ja ASi Eesti Gaas nõukogusse. Tiit Saat osaleb ASi Eesti Telekom nõukogu töös ja Väino Soonike ASi Tallinna Sadam nõukogus.
  Arvi Hamburg lausus, et ta ei tea veel, millistesse haldusnõukogudesse ta edaspidi kuuluma hakkab, kuid kindel on see, et minister Jaak Leimanni otsusega ei jätka ta enam tööd Eesti Energia nõukogus.
  Hamburg väitis, et ametivahetusega väheneb ka tema palk. «Asekantsler on allkirjaõigusega ametnik, nõunik on aga minu arusaamist mööda vabakuulaja, kes kuulab ja annab nõu, kui oskab,» iseloomustas Hamburg oma uut ametit.
  Vandeadvokaat Viktor Kaasik väitis neljapäeval, et Arvi Hamburgi tegevusel Eesti Energia haldusnõukogu liikmena pole seaduslikku jõudu, kuna Hamburgi kuulumine Eesti Energia haldusnõukokku on olnud seni ebaseaduslik.
  Hamburg ütles reedel, et ta suhtub enda vastu suunatud süüdistustesse rahulikult. «Ma ei saa hästi aru, mis eesmärki kannavad Kaasiku süüdistused minu vastu,» rääkis Hamburg. «Need ei aita ju karvavõrdki ühisfirma (AS Narva Elektrijaamad -- toim.) moodustamisele kaasa. Pole vaja mind maha materdada, vaid äriplaani plusse propageerida.»
  Viktor Kaasiku sõnul on tema advokaadibüroo klient, USA energeetikafirma NRG Energy Eesti esindus, teinud advokaadibüroole ülesandeks anda õiguslik hinnang, kas Arvi Hamburg on tegutsenud Eesti seadusi järgides ja kuivõrd on see kooskõlas Eesti ja USA vahel sõlmitud vastastikuse investeeringute kaitse lepinguga. Hamburg kiitis esmalt heaks NRG Energy, ASi Eesti Energia ja Eesti riigi allkirjastatud ASi Narva Elektrijaamad äriplaani, kuid asus hiljem, Eesti Energia haldusnõukogu liikmena, äriplaani kritiseerima.
 • Hetkel kuum
Lennujaam lennaku börsile
Tallinna Lennujaam on viimasel ajal saanud palju kriitikat, millest osa ei ole kindlasti asjakohane. Praeguse riigiettevõtte teeks äriliselt paindlikumaks selle erastamine börsi kaudu, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Tallinna Lennujaam on viimasel ajal saanud palju kriitikat, millest osa ei ole kindlasti asjakohane. Praeguse riigiettevõtte teeks äriliselt paindlikumaks selle erastamine börsi kaudu, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Järvan püüab universaalteenust viimasel hetkel riigikogu ette saada
Lootuses kodu- ja väiketarbijatele elektri universaalteenuse hinda veel 1. aprillist kärpida, püüab ettevõtlusminister seadusemuudatused liita praegu riigikogus töös oleva eelnõuga.
Lootuses kodu- ja väiketarbijatele elektri universaalteenuse hinda veel 1. aprillist kärpida, püüab ettevõtlusminister seadusemuudatused liita praegu riigikogus töös oleva eelnõuga.
Balti börsid alustasid tõusuga kuuendat järjestikust nädalat
Balti koondindeks Baltic Benchmark tõusis täna 0,3%, alustades nii juba kuuendat nädalat ühtejutti plusspoolel.
Balti koondindeks Baltic Benchmark tõusis täna 0,3%, alustades nii juba kuuendat nädalat ühtejutti plusspoolel.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Rüütsalu sookvootidest: naised peaksid end ise üles andma
Mul oleks väga hea meel, kui naised annaksid end ise üles, ka personaliotsingu büroodesse, et nad on valmis kaasa lööma nõukogudes, rääkis Ekspress Grupi juht Mari-Liis Rüütsalu sookvootidest saates "Kuum tool".
Mul oleks väga hea meel, kui naised annaksid end ise üles, ka personaliotsingu büroodesse, et nad on valmis kaasa lööma nõukogudes, rääkis Ekspress Grupi juht Mari-Liis Rüütsalu sookvootidest saates "Kuum tool".
Sõda pühkis kolmandiku Ukraina majandusest
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Raadiohommikus: LHV avaldab tulemused, Türgi toibub šokist
Hommikuprogrammi külaline on LHV Groupi juht Madis Toomsalu, kellega käime üle Tallinna börsi ühe lipulaeva värsked 2022. aasta neljanda kvartali ja 2022. aasta auditeerimata tulemused. Lisaks vaatame otsa päevakajalistele teemadele, mis puudutavad nii pangandussektorit kui majanduse üldist käekäiku.
Hommikuprogrammi külaline on LHV Groupi juht Madis Toomsalu, kellega käime üle Tallinna börsi ühe lipulaeva värsked 2022. aasta neljanda kvartali ja 2022. aasta auditeerimata tulemused. Lisaks vaatame otsa päevakajalistele teemadele, mis puudutavad nii pangandussektorit kui majanduse üldist käekäiku.

Olulisemad uudised

Operailil läks veduriäri müügiplaan luhta: ostjate huvi osutus kasinaks
Kuigi vedurite ehitus Tapa depoos on üks riigifirma Operaili kolmest ärisuunast, mille omanik soovis maha müüa, ei tekkinud aastase müügiprotsessi jooksul tõsiseltvõetavaid ostuhuvilisi. Seetõttu jätkab Operail Repairs Tapa depoos tööd Operaili koosseisus,
Kuigi vedurite ehitus Tapa depoos on üks riigifirma Operaili kolmest ärisuunast, mille omanik soovis maha müüa, ei tekkinud aastase müügiprotsessi jooksul tõsiseltvõetavaid ostuhuvilisi. Seetõttu jätkab Operail Repairs Tapa depoos tööd Operaili koosseisus,

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.