10. september 1997 kell 22:00

Stagnatsioon valuutaturgudel

Dollar on valuutaturgudel juba mõnda aega näidanud stagnatsioonimärke, eriti Saksa marga suhtes. Turud on ettevaatlikud ning USD-l puudub kindel suund. Selgemaks ei lähe olukord ilmselt enne septembrikuu viimast dekaadi, s.t pärast seitsme juhtiva tööstusriigi (G7) tippkohtumist, või veel hiljem USA föderaalreservide poliitikat määrava avatud turgude komitee istungit. Ebakindlad ollakse ka Euroopas toimuva suhtes. Vana Maailma (eelkõige Saksamaa) majandus tugevneb ja intressimäärasid tõstetakse hiljemalt järgmisel aastal. Saadava positiivse efekti margale ja teistele Euroopa valuutadele nivelleerib ebakindlus Euroopa keskpanga rolli suhtes tulevases ühtses majandusruumis.

Jeeni suunas on dollari olukord veidi selgem. Kagu-Aasia valuutakriis on oma kulminatsioonist üle saamas (kuigi see ei tähenda kaugeltki kriisi lõppu). Poliitiliste vigade parandus võtab lihtsalt rohkem aega. Kui arvestada Mehhiko kogemust, siis ei ole majanduslikku stabiliseerumist oodata seal kandis enne poole aasta möödumist. Kuna Kagu-Aasia kriis toimus aga kiiremini ja on tunduvalt sügavam, siis võib toibumine võtta aega veel enam.

Saksa marga suhtes alustas dollar Euroopas alla 1,81 DEMi ehk 14,48 krooni, langes päeva lõpuks, vaatamata Saksamaa rahvusliku koguprodukti 1,0protsendilisele kasvule teises kvartalis, 1,7955 margani (14,36 kroonini). Varem oli prognoositud 0,9protsendilist kasvu. Tuleb aga siiski arvestada, et tulemus on korralik, arvestades nõrka möödunud kvartalit ja väga suurt tööpuuduse taset, mistõttu mark hoopis langes.

Hetkel kuum