Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kuidas on võimalik vähendada ettevõtte kulusid?

  - Ettevõtja kõige suuremad kulutused on kõrged tooraine hinnad ja suured maksud. Kuna müüme kogu toodangu ekspordiks, siis jääb meie toodetele maailmaturu hind samaks, kulutused aga suurenevad ja kasum väheneb. Meid mõjutas palju dollari tõus, mis tõstis hinnad kõrgele. Nüüd kurss langes, aga siinsed hinnad ei lange.- Kokku saab hoida näiteks kütuse ja toormaterjali ratsionaalse kasutamisega jne.- On kulusid, mis ei sõltu ettevõtjast. Mind häirib väga käibemaksu tagastamine. Eksport on käibemaksuvaba, aga makstud käibemaksu saan ma tagasi alles kaks ja pool kuud hiljem.- Seega doteerin ma niikaua riiki. Minu arvates peaks riik ettevõtjaid aitama.- Kogu maksusüsteem on selline, et ettevõtja raha seisab väga kaua riigi käes.
  - Kulutusi on kahte sorti: plaanilised, mis on toote omahinna sees, ja üleplaanilised, mis on seotud igasuguste vigadega -- kas tootmise organiseerimisel või tehnilisel ettevalmistamisel. Viimastega tulebki tegelda. Just tootmise õigeaegne ja läbimõeldud tehniline ettevalmistus annab kokkuhoidu. Tehnoloogiline protsess tuleb läbi mõelda, et oleks garanteeritud kvaliteet, täpsus ja tootlikkus. Meil on palju käsitööd nõudvaid operatsioone. Oleme püüdnud leida raha ja investeerida seadmetesse. Need toovad tagasi nii kvaliteedis kui ka tootlikkuses.- Alati on reservi ka organisatsioonilistes küsimustes. Arutasime just, kuidas organiseerida ümber brigaadide tööd. Abiteenistuse töötajate arv pole meil suurenenud, kuid seda ei saa ka lõpmatuseni vähendada.
  - Tootjatele on väga oluline, et põhimaterjalid tuleksid sisse kvaliteedi ja hinna õige suhtega. Materjali hinnast ja turul pakutavast peab saama kiire, hea ja objektiivse ülevaate. Kontrolli all tuleb hoida ka energianäitajaid, sest need kallinevad pidevalt. Kui tootja peab kauba ostjani toimetama, tuleb vedude hind hoida võimalikult madal -- tuleb teha veo hinna analüüse ja jälgida eri vedajate pakkumisi. Teine on finantsriskid. Kui tasutakse valuutas, on seda mõistlik teha Saksa markades, mille kurss ei kõigu. Kui partner soovib tasumist Rootsi kroonides või dollarites, tuleb olla kurssidest informeeritud. Kui vaja, sõlmida optsioone või forvardtehinguid. Peab kauplema endale võimalikult kiiret kauba eest tasumist ja hoidma kreeditoridele tasumisel pikemat tähtaega.
 • Hetkel kuum
Vitali Šipilov: esimene "taastuvenergia seadus" sisaldab selle mõju vähendavaid kompromisse
Enne valimisi võttis riigikogu vastu taastuvenergia valdkonnas ulatusliku muudatuste paketi, mis peaks aitama võidelda ebapiisava võrguvõimsusega ning liigse bürokraatiaga tuuleparkide arendamisel. Seadusest paistab paraku aga taas fragmentaarsus, otsustamatus ja kirik-keset-küla-lähenemine, kirjutab advokaadibüroo TGS Baltic vandeadvokaat Vitali Šipilov.
Enne valimisi võttis riigikogu vastu taastuvenergia valdkonnas ulatusliku muudatuste paketi, mis peaks aitama võidelda ebapiisava võrguvõimsusega ning liigse bürokraatiaga tuuleparkide arendamisel. Seadusest paistab paraku aga taas fragmentaarsus, otsustamatus ja kirik-keset-küla-lähenemine, kirjutab advokaadibüroo TGS Baltic vandeadvokaat Vitali Šipilov.
Euroala alusinflatsioon kiirenes rekordini
Euroala alusinflatsioon kiirenes märtsis rekordilise 5,7 protsendini, mis jätab Euroopa Keskpangale ahtamaks võimaluse leevendada rahapoliitikat, kirjutab Bloomberg.
Euroala alusinflatsioon kiirenes märtsis rekordilise 5,7 protsendini, mis jätab Euroopa Keskpangale ahtamaks võimaluse leevendada rahapoliitikat, kirjutab Bloomberg.
Ralli: USA indeksid lõpetasid reedel nii päeva kui nädala vaates tublisti rohelises
Reedel sulgusid USA aktsiaindeksid kõvas plussis, sest S&P 500 kerkis 1,4 protsenti, Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis 1,2 protsenti ja tehnoloogiamahukas Nasdaq Composite rallis kõige enam ehk koguni 1,6 protsenti. Karuturust toibudes on sellised numbrid lootustandvad.
Reedel sulgusid USA aktsiaindeksid kõvas plussis, sest S&P 500 kerkis 1,4 protsenti, Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis 1,2 protsenti ja tehnoloogiamahukas Nasdaq Composite rallis kõige enam ehk koguni 1,6 protsenti. Karuturust toibudes on sellised numbrid lootustandvad.
Reaalajas börsiinfo
Palgatööl läbipõlenud viljandlane lõi ettevõtte: saan nüüd teha seda, mida naudin
Palgatööd tehes läbipõlenud muusik ja literaat Üllar Priks ehk Myrakas teeb Viljandis esimesi samme ettevõtjana.
Palgatööd tehes läbipõlenud muusik ja literaat Üllar Priks ehk Myrakas teeb Viljandis esimesi samme ettevõtjana.
Valitsus jätnuks Sutteri preemiata, nõukogu ei pidanud seda miskiks "Kuidas saab maksta preemiat, kui nad ei ole ülesannetega hakkama saanud?"
Valitsusega piike murdnud Hando Sutterile võinuks tüli Reformierakonna ministritega kalliks maksma minna, sest ei rahandus- ega peaminister pea põhjendatuks maksta lahkuvale Eesti Energia juhile üle 75 000 euro tulemustasu. Ettevõtte nõukogu ei pidanud valitsuse kriitikat aga mikski.
Valitsusega piike murdnud Hando Sutterile võinuks tüli Reformierakonna ministritega kalliks maksma minna, sest ei rahandus- ega peaminister pea põhjendatuks maksta lahkuvale Eesti Energia juhile üle 75 000 euro tulemustasu. Ettevõtte nõukogu ei pidanud valitsuse kriitikat aga mikski.
Bahmuti kaitsjad said Ragnar Sassilt auto. "Võitleme iga hoone pärast"
Ragnar Sassi eestvõttel organiseeritud Eesti abikonvoi eile Kiievisse jõudnud 13 autost üks kingiti täna Bahmuti linna kaitses osalevale Ukraina üksusele.
Ragnar Sassi eestvõttel organiseeritud Eesti abikonvoi eile Kiievisse jõudnud 13 autost üks kingiti täna Bahmuti linna kaitses osalevale Ukraina üksusele.
Trump sai kriminaalsüüdistuse, lähipäevil ootab teda vahistamine
Donald Trumpist sai neljapäeva hilisõhtul esimene USA endine president, kes on saanud vandekohtult kriminaalsüüdistuse.
Donald Trumpist sai neljapäeva hilisõhtul esimene USA endine president, kes on saanud vandekohtult kriminaalsüüdistuse.
Loovagentuuri juht: meie tehisintellekti abi tekstiloomes ei kasuta
Me kasutame tehisintellekti abi teinekord visualiseerimiseks, aga tekstiks mitte, lausus Äripäeva hommikuprogrammis loovagentuuri Optimist Creative´i tegevjuht Magnus Lužkov.
Me kasutame tehisintellekti abi teinekord visualiseerimiseks, aga tekstiks mitte, lausus Äripäeva hommikuprogrammis loovagentuuri Optimist Creative´i tegevjuht Magnus Lužkov.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.