16. oktoober 1997 kell 22:00

Piimatootjad nõuavad piirhindu

Valitsus peaks moodustama riiklikul tasemel piimakomisjoni, kes lahendaks olukorra, kus piimatööstused suruvad tootjatele peale madalaid kokkuostuhindu, ütles Viljandimaa talunik Lembit Soots. «Praegu tootjatele makstav hind on ebaõiglaselt madal,» lausus Soots.

Praegu makstakse tootjatele piimaliitri eest keskmiselt 2,5 krooni, aasta tagasi oli piimaliitri hind ligi krooni võrra kõrgem.

Põllumajandusministeeriumi maamajandusosakonna juhataja Toomas Kevvai ütles, et seni on olnud suund vabade hindade poole ja on väheusutav, et valitsus seda suunda muudaks.

«Tootjad peaks ise suutma ühineda ja koos muutuma tööstustele tugevateks ja võrdseteks partneriteks,» ütles Kevvai. «Kui mõni tööstus maksab ebaõiglast hinda, siis sinna näiteks nädal aega piima lihtsalt ei viida.»

«Meie andmetel tööstused tootjatele hinda ei dikteeri, vaid lähtuvad siiski majanduslikust küljest,» ütles Kevvai. Tema sõnul võib üks põhjus, miks piima hind on madal, olla see, et tööstused ei tunneta praegu oma sõltuvust piimatootjatest. «Suur osa toorainest tuuakse mujalt sisse,» lisas Kevvai.

Hetkel kuum