30. oktoober 1997 kell 22:00

Börsikrahh -- soodne silmapilk Norra naftakroonidele

«Turule mineku ajahetk on meile tõesti soodne,» ütles Knut N. Kjær, kes juhib Norra keskpanga tegevust naftafondi haldamise ettevalmistamisel. Fond plaanib pikaajalisi investeeringuid, mistõttu lähiaja kasumivõimalused ei oma erilist tähtsust.

Kjær põhjendab oma optimismi 1987. a börsikrahhi kogemusele viidates. Need, kes ostsid aktsiaid kohe pärast krahhi, said oma taskud odavaid aktsiaid täis toppida. Vaid poolteist aastat hiljem olid aktsiahinnad jälle samal tasemel kui päev enne musta esmaspäeva. Enim kaotasid need, kes krahhi järel oma aktsiad maha müüsid.

Norra endine rahandusminister Jens Stoltenberg ütles, et nii rahandusministeeriumis kui valitsuses oli kõneks olnud, et aktsiaostuga peaks ootama, kuni turgudel on toimunud korrektsioon.

«Nüüd on see probleem lahenenud,» ütles Stoltenberg. «Ma olen korduvalt toonitanud, et investeeringutega kaasneb risk, kuid et aktsiainvesteeringud on pikemas perspektiivis tulusamad kui raha paigutamine obligatsioonidesse või intressi kandvatesse võlakirjadesse.

Järgmisel neljal-viiel aastal kavatseb Norra valitsus rahandusministeeriumi andmetel välismaistesse aktsiatesse investeerida 170--285 miljardit Norra krooni (335--562 miljardit Eesti krooni). DN

Hetkel kuum