11. november 1997 kell 22:00

Kesk-Euroopa börsid käitusid kriisis erinevalt

Oktoobri lõpus õppisid eestlased mõne väga lühikese päevaga selgeks, et Eesti ja tema väärtpaberiturg on äärmiselt tihedalt seotud kogu maailmaga, ka sellega mis toimub kaugel Malaisias või Hongkongis. Ilmneb, et teisedki seisavad meile tuttavate probleemide ees.

Ida-Euroopa suuruselt teine börs läbis suve algul üsna sarnase tõusu kui Tallinna börs. Budapest jälgib lääne turge teistest enam ning temagi rekordtase oli nagu paljudel 6. augustil, mil BUX-indeks jõudis 8483,79 punktini. Järgnenud langus oli üsna järsk ning 29. augustil oli BUX oma madalseisus 7234,45 (-14,73%).

Ungari üha tugevnev makromajandus piiras langust ning oktoobri lõpul, vahetult enne börsikriisi, jõudis börs taas 8000 punkti piirimaile. Langust lükkasid edasi pikad, neljapäevased pühad, kuid oktoobri lõpunädalal tuli kõik mis pidi. Kahe päevaga kaotas börs 19,3% ning järgnenud metsikute kõikumiste nädala lõpetas BUX 12% miinuses.

Varssavi börs on vaatlusalustest suurim ning tänu Poola väga mõjukale majandusarengule välisinvestorite seas ülipopulaarne. Tänavune aasta on olnud küllalt raske. Suvised üleujutused hoidsid hindu madalal, ehkki lõplikud kalkulatsioonid näitavad, et üleujutused ei suutnud majandusbuumi kuigi oluliselt mõjutada. Samas rikkus see eelarve habrast tasakaalu, mis lõpptulemusena võib suurendada niigi teravat ülekuumenemisohtu. Seejärel häirisid normaalset kauplemist valimised, mille järel toimus lausa peadpööritav hindade tõus. Tänavune kõrgpunkt saabus oktoobri lõpus, nädal enne kriisi. Oktoobrikuu lõpetas börsi WIG-indeks 15 371,9 punkti tasemel, olles kahe nädalaga langenud 15%. Ehkki Varssavi börs kannatas naabrites kõige vähem, pole ka seal märgata olulist hinnataseme taastumist.

Praha börs pole kogu suve jooksul olulist suunda näidanud, olles pidurdatud jätkuvatest majandusraskustest ja poliitilisest ebastabiilsusest. 28. oktoobril, kui naaberturge tabas rängim kukkumine, oli aga Prahas lihtsalt puhkepäev. See säästis t?ehhe halvimast ning kuigi börs on 15. oktoobril saavutatud kõrgpunktist tubli 10% langenud, võib neid pidada kergelt pääsenuteks.

Sloveenia turg oma välisinvestoritevastase hoiaku ja sama suure igatsusega nende järele jäi kriisist suuresti puutumata. Välisinvestor võib Sloveenia aktsiat sloveenile müüa vaid 7 aastat pärast omandamist ja seega jäi nende müügisurve üsna tagasihoidlikuks. Suve alguse kriisi mõõtmeid sügisene langus ei võtnud.

Kiiret kosumist selles regioonis ei oodata. Arenevad turud on hetkel lääne institutsionaalsete investorite jaoks out. Nii Budapesti kui Varssavi kommentaatorid tunnistavad, et suured tegijad on oma aktiivsust oluliselt vähendanud. Kuniks asjalood Aasias selguma hakkavad.

Hetkel kuum