• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tallinnas tuleb lapsemaks

  Linn ei saa toetada üht pere teise arvel, kelle lapsed lasteaias ei käi, põhjendab abilinnapea Ants Leemets osalustasu kehtestamise vajalikkust.
  Möödunud neljapäeval linnavolikogus esimese lugemise läbinud määruse eelnõu kohaselt kehtestab Tallinn tuleval aastal lasteaedades osalustasu, mis on lapse kohta 300 krooni, kui netosissetulek iga pereliikme kohta ületab 3000 krooni kuus. Kui netosissetulek pereliikme kohta jääb alla 3000 krooni kuus, tuleb eelnõu järgi maksta lapse kohta 100 krooni osalustasu.
  Tallinna eelarvest kulub 1200 krooni ühe lasteaialapse kohta kuus, märgib eelnõu seletuskirjas haridusameti juhataja Erkki Piisang. Tema teatel ei käi lasteaias umbes 4000 last, kes seetõttu ka sellest rahast osa ei saa.
  Lisakoormis lastega peredele on ülekohtune, kui samas jättis linn kehtestamata müügimaksu, on hämmeldunud volikogu jurist Tiia Selberg.
  Reedel teatas linnavalitsus, et loobub tuleval aastal müügimaksust, millest plaaniti eelarvesse 60 miljonit krooni. «Pole mõtet niigi pingelist olukorda täiendava maksuga pingelisemaks muuta,» selgitas müügimaksust loobumist Leemets.
  Tiia Selberg ei oska selgitada, mida tähendab osalustasu. Eri ametnikud on väitnud, et see on teenus, lastevanemaid distsiplineeriv tasu, garantiitasu või lasteaia kohamaks, edastab ta.
  Eelmisel nädalal otsustas volikogu rahanduskomisjon eelnõu põhimõtteid toetada, kuid viia eelnõu vastavusse õigusaktidega. Ei tea seadust, mille alusel selline tasu kehtestada, väidab Selberg.
  Haridusameti seletuskirja järgi hakkab enamik lapsevanemaid tasuma 100 krooni kuus, mis on 2/3 lastetoetusest.
  Kui lapsevanem osalustasu maksta ei suuda, on tal määruse järgi õigus taotleda lasteaia hoolekogult kas osalist või koos sotsiaalabi osakonnaga täielikku vabastust. Leemetsa sõnul on iga päev kolmandik lasteaialastest kodus, kuigi kohti ei jätku kõigile soovijaile, mistõttu selgitab osalustasu, kellel tegelikult lasteaeda vaja on.
  «Kui on võimalus tasust vabastada, järelikult ei distsiplineeri,» märgib Tiia Selberg. Lapsed puuduvad hoopis haiguse tõttu, väidab ta. Selbergi sõnul ei kajastu haiguse tõttu puudumine aga statistikas, sest haiguslehe annab arst lapse haiguse korral emale.
  Määruse koostamisel on haridusamet eeldanud, et tallinlased on ausad inimesed, sest lasteaial ei ole õigust nõuda vanemate palgatõendit. «Vanem ise ütleb ausalt, kas sissetulek inimese kohta on alla või üle kolme tuhande,» kirjeldab Tiia Selberg kahtlevalt tasu määramist.
  «Selline voluntaristlik lähenemine ei ole võimalik,» vastab Leemets. Tema sõnul maksab 300 krooni lapse kohta iga vanem, kes ei tõesta, et ta võib vähem maksta.
  «Tasuta lõunaid ei ole,» selgitab Ants Leemets, miks Tallinn Valga, Jõgeva ja Tõrva eeskujul lasteaialaste vanematele tasu-nimelise maksu kehtestab.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tarmo Ulla: kui kukud, tõuse ja proovi uuesti!
Arvamuskonkursi Eduka Eesti toetaja, Swedbank Eesti juhatuse liige, eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla teeb üleskutse panustada konkursile ideedega, mis aitavad suunata meie noori rohkem tegelema huviharidusega, et väärtustada meeskonnatööd.
Arvamuskonkursi Eduka Eesti toetaja, Swedbank Eesti juhatuse liige, eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla teeb üleskutse panustada konkursile ideedega, mis aitavad suunata meie noori rohkem tegelema huviharidusega, et väärtustada meeskonnatööd.
Tallinna Sadama kommertsjuht ostis 10 000 euro eest aktsiaid
Tallinna Sadama juhatuse liige ja kommertsjuht Margus Vihman ostis eelmisel nädalal enam kui 10 000 euro eest Tallinna Sadama aktsiaid, selgub finantsinspektsiooni andmetest.
Tallinna Sadama juhatuse liige ja kommertsjuht Margus Vihman ostis eelmisel nädalal enam kui 10 000 euro eest Tallinna Sadama aktsiaid, selgub finantsinspektsiooni andmetest.
Raadiohommikus: alternatiivturu IPOmaania
IPOde sadu jätkub – sellest nädalast saab Nasdaq Balti alternatiivturul First North märkida kahe Eesti ettevõtte aktsiaid.
IPOde sadu jätkub – sellest nädalast saab Nasdaq Balti alternatiivturul First North märkida kahe Eesti ettevõtte aktsiaid.
Koroonaviiruse uus tüvi jõudis Euroopa suurriikidesse Täiendatud!
Ühendkuningriik, Saksamaa ja Itaalia teatasid laupäeval koroonaviiruse uue tüvega juhtumitest. Briti peaminister Boris Johnson teatas uued sammud viiruse ohjamiseks, samas kui teised riigid piirasid reisimist Lõuna-Aafrikast, vahendab Reuters.
Ühendkuningriik, Saksamaa ja Itaalia teatasid laupäeval koroonaviiruse uue tüvega juhtumitest. Briti peaminister Boris Johnson teatas uued sammud viiruse ohjamiseks, samas kui teised riigid piirasid reisimist Lõuna-Aafrikast, vahendab Reuters.