18. november 1997 kell 22:00

Pool Hoiupanga aktsiate emissioonist panga töötajaile

Kuue Hoiupanga töötajale kuuluva Hoiupanga Töötajate ASi (HTAS) juhataja Marcel Vichmanni sõnul finantseeris 345 mln krooni suurust investeeringut kahe kolmandiku ulatuses Jaapani investeerimispank Daiwa (Daiwa Europe Ltd), kolmandik summast tuli erainvestoreilt. Kellelt nimelt, ei soostunud ta avalikustama.

Hoiupanga Töötajate ASi asutasid 17. septembril panga juhatuse esimees Olari Taal, juhatuse aseesimehed Priit Haller ja Aare Kilp, juhatuse liige pearaamatupidaja Juta Maar, juhatuse liige Hoiupanga turgude direktor Heino Viik ja juhatuse esimehe nõunik Marcel Vichmann. Kõigil kuuel omanikul on võrdselt 7000 HTASi aktsiat nominaalväärtusega 10 krooni.

Aktsiakapital on kokku 420 000 krooni ja omakapital oli asutamisel 462 000 krooni.

Vichmanni sõnul on HTASi edasine plaan suurendada osanike ringi aktsiate suunatud emissiooniga suuremale osale Hoiupanga töötajatest eesmärgiga motiveerida töötajaid senisest enam.

Hoiupanga avalike suhete osakonna asejuhataja Erki Peegel kinnitas, et Hoiupank ei ole olnud Hoiupanga Töötajate ASile garandiks ega ole ka muul viisil selle tehinguga seotud.

Omandatud aktsiad on panditud Daiwa pangale ja Vichmanni selgitusel on HTASil sisuliselt optsioon nende aktsiate väljaostmiseks. 1,5 miljonit aktsiat moodustab 7,7 protsenti Hoiupanga aktsiakapitalist.

Väljaostmisel tuleb Daiwale tasuda aktsiate müügihind emissioonis ehk 230 krooni aktsia eest pluss protsent, mida Vichmann ei nõustunud avaldama, viidates lepingutingimuste konfidentsiaalsusele.

Vichmann lisas, et HTASi omanikud on huvitatud pikaajalisest investeeringust -- tõenäoliselt ei juhtu poolteise aasta jooksul midagi ning aktsiad jäävad endiselt Daiwa arvele.

Aktsiate eest tasumisel oli aktsia turuhind 46 krooni madalam, kuid sellele vaatamata otsustasid HTASi omanikud aktsiaid emissioonist omandada. Nad olid seisukohal, et emissioon tuleb edukalt lõpule viia, lisas Vichmann.

Hoiupanga avalik aktsiaemissioon toimus 14.--28. oktoobrini ja selles osales 672 investorit. Üle märgiti 146 aktsiat ehk 33 580 kr.

Emissioonist saadud raha täpset jaotust Hoiupank ei avalda. Emissioonist saadud 690 miljonit krooni tugevdab Erki Peegli sõnul panga kapitalibaasi ja võimaldab panka edasi arendada. Peegli ütlusel läheb osa vahenditest ka välisprojektide finantseerimiseks.

Emissiooni tulemusena tõusis Hoiupanga aktsiakapital 195 miljoni kroonini.

Hetkel kuum