1. detsember 1997 kell 22:00

Eesti on vabaduselt 17. riik maailmas

Võrreldes eelmise aastaga on Eesti parandanud Heritage Foundationi/Wall Street Journali 1998. aasta majandusvabaduse indeksi edetabelis oma positsiooni kaheksa koha võrra. Ka 62. positsioonil olevad Läti ja Leedu on oma positsiooni aastaga parandanud, võrreldes eelmise aastaga on Läti tõusnud seitsme koha ja Leedu 18 koha võrra. T?ehhi on aga edetabelis langenud eelmise aasta 12. kohalt 20ndaks.

Majandusvabaduse indeksite edetabeli järgi on maailma kõige vabama majandusega riik neljandat aastat järjest Hongkong. Hongkongi suvine lülitamine Hiina koosseisu ning suur langus sealsetel finantsturgudel ei ole avaldanud mõju riigi kui avatuima majanduse staatusele.

«Hongkongi hiljutisi probleeme võib seostada majandusvabaduste puudumisega teistes Kagu-Aasia riikides, kus valitsused on sekkunud ja lõppkokkuvõttes kahjustanud pangandussüsteemi,» märkis Heritage Foundation.

Hongkongis kulutab valitsus vaid 15 protsenti riigi tuludest, umbes 60 protsenti Hongkongi töötajaid ei maksa tulumaksu ning kõrgeim tulumaks on 15 protsenti.

Maailma kõige vabamate riikide esiviisik jäi teist aastat järjest muutumatuks. Hongkongile järgnesid Singapur, Bahrein, Uus-Meremaa ja Euroopa kõige vabam majandus ?veits. ?veitsiga jagas viiendat kohta USA.

Majandusvabaduse reitingu andmeil on arvestatud kaubanduspiiranguid, maksupoliitikat, raha- ja panganduspoliitikat, valitsuse sekkumist majandusse, kapitalivoogusid ja välisinvesteeringuid, palga- ja hinnakontrolli, kinnisvaraturgu ja musta turu mahtu. «Suurema majandusvabadusega riikides on ka kiirem majanduskasv ning nad on jõukamad kui riigid, kus majandusvabadus on piiratud,» märgitakse ülevaates.

Kõige piiratuma majandusvabadusega riigid on Põhja-Korea, Laos ja Kuuba, mis said kõik 5 punkti. Äärmiselt piiratud vabadusega riigid on ka Iraak, Bosnia, Vietnam, Liibüa ja Iraan. BNS-ÄP

Hetkel kuum