• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eesti on vabaduselt 17. riik maailmas

  Võrreldes eelmise aastaga on Eesti parandanud Heritage Foundationi/Wall Street Journali 1998. aasta majandusvabaduse indeksi edetabelis oma positsiooni kaheksa koha võrra. Ka 62. positsioonil olevad Läti ja Leedu on oma positsiooni aastaga parandanud, võrreldes eelmise aastaga on Läti tõusnud seitsme koha ja Leedu 18 koha võrra. T?ehhi on aga edetabelis langenud eelmise aasta 12. kohalt 20ndaks.
  Majandusvabaduse indeksite edetabeli järgi on maailma kõige vabama majandusega riik neljandat aastat järjest Hongkong. Hongkongi suvine lülitamine Hiina koosseisu ning suur langus sealsetel finantsturgudel ei ole avaldanud mõju riigi kui avatuima majanduse staatusele.
  «Hongkongi hiljutisi probleeme võib seostada majandusvabaduste puudumisega teistes Kagu-Aasia riikides, kus valitsused on sekkunud ja lõppkokkuvõttes kahjustanud pangandussüsteemi,» märkis Heritage Foundation.
  Hongkongis kulutab valitsus vaid 15 protsenti riigi tuludest, umbes 60 protsenti Hongkongi töötajaid ei maksa tulumaksu ning kõrgeim tulumaks on 15 protsenti.
  Maailma kõige vabamate riikide esiviisik jäi teist aastat järjest muutumatuks. Hongkongile järgnesid Singapur, Bahrein, Uus-Meremaa ja Euroopa kõige vabam majandus ?veits. ?veitsiga jagas viiendat kohta USA.
  Majandusvabaduse reitingu andmeil on arvestatud kaubanduspiiranguid, maksupoliitikat, raha- ja panganduspoliitikat, valitsuse sekkumist majandusse, kapitalivoogusid ja välisinvesteeringuid, palga- ja hinnakontrolli, kinnisvaraturgu ja musta turu mahtu. «Suurema majandusvabadusega riikides on ka kiirem majanduskasv ning nad on jõukamad kui riigid, kus majandusvabadus on piiratud,» märgitakse ülevaates.
  Kõige piiratuma majandusvabadusega riigid on Põhja-Korea, Laos ja Kuuba, mis said kõik 5 punkti. Äärmiselt piiratud vabadusega riigid on ka Iraak, Bosnia, Vietnam, Liibüa ja Iraan. BNS-ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Toiduliidu juht: ma ei saa aru, kas meil on sügisel gaasi või ei ole
Eesti tarnekindluse eest vastutavate ametnike väljaütlemised on muutnud kogu tööstussektori ärevaks. Samas ei paista tulevik paljudele probleemidele vaatamata ainult mustades toonides, kirjutab Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Eesti tarnekindluse eest vastutavate ametnike väljaütlemised on muutnud kogu tööstussektori ärevaks. Samas ei paista tulevik paljudele probleemidele vaatamata ainult mustades toonides, kirjutab Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Starbucks väljub viimaks Vene turult
Starbucks teatas lõplikust väljumisest Vene turult, kus ketil oli 130 kohvipoodi ja ligi kaks tuhat töötajat.
Starbucks teatas lõplikust väljumisest Vene turult, kus ketil oli 130 kohvipoodi ja ligi kaks tuhat töötajat.
Parimad juhid: avaliku sektori juhtide palgad peavad tõusma
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Soome suurim maasikakasvataja palkab ukrainlaste asemele tailased
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Ehituses mõjutavad otsuseid riik, alampakkujad ja teadmatus
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.