• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Leping sunnib trükikoda rentnikule müüma

  Kultuuriministeerium kuulutas Tallinnas Laki tänaval asuva raamatutrükikoja varade müügi eelläbirääkimistega pakkumise välja 17. novembril, pakutav ostuhind ja äriplaan tuli ette valmistada ja esitada 2. detsembriks. Konkursil osalemast loobunud ASi Aldus juhatuse esimehe Ugo Juhkami hinnangul võib trükikoja müügihind ulatuda 30--60 miljoni kroonini.
  Kultuuriministeeriumi kantsleri Toivo Kuldsepa sõnul käis ministeeriumis huvilisena mitu inimest, kuid ametlikult laekus ainult üks, trükikoja praeguse rentniku OÜ Tallinna Raamatutrükikoda tehtud pakkumus. Viimane täitis Kuldsepa sõnul täiesti kultuuriministeeriumi ootused.
  Konkursil osaleda soovinud Prisma Prindi juhatuse esimees Anti Kuus rääkis, et uurides kultuuriministeeriumis kehtivat raamatutrükikoja varade rendilepingut ei olnud vaja väga pikalt analüüsida, saamaks aru, et soodustatud juriidiline isik on seal praegune rentnik.
  «Meid kui potentsiaalseid ostjaid pani see olukorda, kus kaob igasugune huvi ja mõte hakata rentnikuga konkureerima,» rääkis Kuus.
  Kuuse sõnul kehtib praegune trükikoja rendileping kuni 2003. aastani. Rendi hind on 5% omanikutulust pluss 1% täielikult amortiseerunud põhivahendite algmaksumusest aastas. Samas on praegune rentnik rentinud osa vara edasi allrentijatele. Rendilepingu lõppedes peab omanik aga rentnikule kinni maksma rentniku tehtud parendused.
  Erastamisagentuuri ettevõtete osakonna juhataja Malle Soidla, kes tegutses poolteist aastat trükikoja erastamist ette valmistanud töögrupis, kinnitas, et paberite koostamisel kumas pidevalt läbi soov, et rentnikul oleks kindel ostueesõigus. Seda taheti rakendada ka siis, kui oleks moodustatud riigi ja eravara baasil ühises omandis olev aktsiaselts TRT-Invest, mille aktsiad hiljem pidi erastatama. «Praegu on tekkinud situatsioon, mis andis trükikoja rentnikule otse kätte,» lisas ta.
  Trükikoja praeguse rentniku, OÜ Tallinna Raamatutrükikoda juhatuse esimees Jüri Simsel ei soovinud kehtiva rendilepingu sisu kommenteerida.
  Tallinna raamatutrükikoda trükib 80% Eesti õpikutest, lisaks entsüklopeediaid, teatmekirjandust, väärtilukirjandust ja juriidilist kirjandust. Simseli sõnul on nende käes 50% Eesti raamatute trükkimise kogumahust.
  Toivo Kuldsepa sõnul tahetakse varade müügiga enne jõule ühele poole saada. Läbirääkija ja otsustaja on tema väitel kultuuriministeeriumi kolmeliikmeline komisjon. Küsimusele, kas see ka valitsuses arutusele tuleb, vastas Kuldsepp eitavalt. «See ei ole nii suur küsimus,» ütles ta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tanel Kandle: auk preservatiivi, sott näkku
Plaan tõsta lastetoetusi on järjekordne näide, kuidas eduka ja targa vaba turumajandusega Eesti ehitamise asemel aitavad ka need, kes ise end parempoolseteks tituleerivad, kaasa riigi vedamisele vasakule sotsiaalsohu, kirjutab ajakirjanduse ja kommunikatsiooni magistrant Tanel Kandle.
Plaan tõsta lastetoetusi on järjekordne näide, kuidas eduka ja targa vaba turumajandusega Eesti ehitamise asemel aitavad ka need, kes ise end parempoolseteks tituleerivad, kaasa riigi vedamisele vasakule sotsiaalsohu, kirjutab ajakirjanduse ja kommunikatsiooni magistrant Tanel Kandle.
Baltic Horizon kasvatas renditulu Fond loob oma tagasiostuprogrammi
Tallinna börsil noteeritud Baltic Horizon Fond tegi teatavaks osakuomanike korralise üldkoosoleku ja fondi osaku värskeima puhasväärtuse.
Tallinna börsil noteeritud Baltic Horizon Fond tegi teatavaks osakuomanike korralise üldkoosoleku ja fondi osaku värskeima puhasväärtuse.
Coop Panga tippjuht: usaldust tuleb treenida
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Raadiohommikus IT-minister, aasta reklaamiagentuur ja revolutsioon tervishoius
IT-minister Andres Sutiga räägime Eesti riigi positsioonidest WEB3- ja krüptomaastikul – tegu on kiiresti muutuva valdkonnaga, mis kipub regulatsioonidele jalgu jääma.
IT-minister Andres Sutiga räägime Eesti riigi positsioonidest WEB3- ja krüptomaastikul – tegu on kiiresti muutuva valdkonnaga, mis kipub regulatsioonidele jalgu jääma.
Raadiohommikus: Eesti suurim pank ja tööstuste kriisiplaanid
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.