15. detsember 1997 kell 22:00

Pank ja murdvaras jooksevad võidu

Kõike, mida üks inimene on osanud teha, oskab teine lõhkuda, kõlab murdvaraste juhtlause. Pangamaja trellid saab katki saagida, seifi luku läbi puurida.

Maakohas on seda eriti turvaline teha: igas vallas pole enam oma konstaablitki, külamees aga öö ajal naljalt väljas ei jaluta. Mõni hommikune möödakäija võib poris või lumel vaid murdvaraste saapajälgi näha.

Maal asuv pangakontor on peakontori kõrval kaitsetu. Turvamehe valvas silm ei valva teda, valvesignalisatsiooni petab osav mees ära. Varasemaga võrreldes on vargad tublisti õppinud. Nad tutvuvad enne töö alustamist pangakontoriga ja soetavad sobiva varustuse.

Sissemurdmistel Eesti Maapanka valisid nad välja just need kontorid, kus nn euroseifi veel pole. Hea ettevalmistus annab sageli tuhandetesse ulatuva tulemuse. Vähemalt kahel korral kolmest, nagu näitab Maapanga kogemus.

Sissemurdmisi pangad päriselt vältida ei saa. Vargad on tunginud ka niisugustesse hoonetesse, kus trellid on tihedad kui ämblikuvõrk ja valvesüsteemid turvamõtte viimane sõna. Raskemaks läheb aga varastel üha puurikindlamate seifide ja turvalisemas paigas asuvate pangakontoritega kindlasti.

Nii võivadki nad enam sihikule võtta ettevõtted, kus vähem raha seifis, aga rahakapi uks lihtsamini lahti murtav. Ja alati ei peagi nad ju puhta raha peale välja minema, raha saab ka varastatut müües.

Kuidas asi maakohtades tegelikult areneb, oleneb euroseifi ostmise kõrval paljuski kohalike inimeste valvsusest ja politseinike ametioskustest. Kõigil tänavustel Eesti Maapanga kontoritesse sissemurdmise katsetel üritati siseneda öösel ja akna kaudu, mis viitab reisivale vargajõugule. Ja võimatu on, et võõrad mehed või naised, kes pangamaja vastu tavalisest suuremat huvi tunnevad, kellelegi silma ei torka.

Pangad ise on tuleviku suhtes optimistlikud. Nende rikkus koguneb hoogsalt ja peagi võivad nad muretseda ka maal asuvatesse kontoritesse niisuguseid seife, mille lahtimuukimine varaste praegusele tehnikale üle jõu käib.

Aga vargadki investeerivad tuleviku tarvis. Nii jooksevadki pangad varastega võidu: mida kindlama kapi ostab pank, seda vägevama puuri või lõikeaparaadi soetab varas.

Hetkel kuum