12. jaanuar 1998 kell 22:00

Pommisõda rahuajal

Viimased pommiplahvatused, mis selgelt olid suunatud kaasinimese vastu, leidsid aset aastavahetuse paiku. 19. detsembril kell 7.34 plahvatas lõhkekeha Astri tänaval sõiduauto Toyota Camry all. Auto kuulub aktsiaseltsile Ühisliising ja on antud kasutada ühele advokaadibüroole. Inimesed plahvatuses kannatada ei saanud.

Vana aasta viimasel päeval kell 19.50 plahvatas lõhkeseadeldis Kolde tänaval sõiduauto Mercedes Benz 220 all. Auto, mis kuulub Tallinna Panga Liisingule, hävis täielikult. Plahvatus toimus hetkel, kui juht istus autosse ja sulges ukse. Autojuht, 1973. aastal sündinud Vladimir, sai vigastada. Vigastusena nimetatakse küll vaid kõrvahaava, aga plahvatus oli niivõrd tugev, et majal, mille ees auto seisis, purunes 25 aknaruutu. Päästeameti demineerimise peaspetsialisti Mati Mullase sõnul oleneb lõhkekeha valmistamisel kasutav materjal sellest, mida pommitegija kätte saab, aga ka sellest, mida ta saavutada tahab.

Pommipanija plaanid jäävad üldjuhul avalikkuse eest varju, on vaid oletused. Võimalus, et tulevane ohver ohust või ähvardustest politseile teatab, on mitmetel juhtudel välistatud. Mida teatanuks enda kohta politseile 31. detsembri plahvatuses kannatanud Vladimir Semuha, kes väidetavalt kuulub Krasnodari grupeeringusse?

Tulevasest rünnakust pidi aimu olema ka neil, kelle vastu olid suunatud Tallinnas Sõle tänava majas nr 18 ning Tartu maanteel asuva spordiklubi juures toimunud plahvatused. Tallinn ongi pommipanijate lemmikpaik. Eelmisel aastal inimesi vigastanud 16 plahvatusest toimus seal 9. Teisel kohal on Ida-Virumaa 4 juhtumiga.

Ülejäänud Eestis võivad inimesed end veel üsna rahulikult tunda. Tartu Üksik-päästekompanii tööpiirkonnas ei saanud eelmisel aastal lõhkekeha läbi vigastada ükski inimene.

Hetkel kuum