5. veebruar 1998 kell 22:00

Kütteseadmete müüjale kvaliteedisertifikaat

Kuna sertifikaat pole veel firmale kätte antud, ei soovinud firma seda ka kommenteerida.

Rünno Lumiste majandusministeeriumist selgitas ISO kvaliteetsertifikaadi olemust lihtsa näite varal. Kui firmal on olemas kvaliteedisertifikaat, siis teised suuremad firmad lähtuvad eeldusest, et firma juhtimine on samadel põhimõtetel kui nende oma ja sellise firmaga on lihtsam asju ajada.

Kvaliteedisertifikaadi põhimõte on selles, firmal on kergem kellelegi allhankeid teha, kui nad on sarnase juhtimisstruktuuriga, selgitab Lumiste. Eestis kasvuruumi on, sest Euroopas on Lumiste sõnul kümme korda rohkem sertifikaate.

ISO 9000 kujutab standardiametis koostatud artikli järgi kvaliteedijuhtimise standardite sarja ning siia kuuluvad standardid tähistusega ISO 9000, ISO 10000, ISO 8402.

ISO 9000 standardid on üldised ning ei sõltu tööstus- või majandusharust.

Kvaliteedisertifikaate on rohkem, erinevatel majandusharudel on omad standardid, rääkis Lumiste. Näiteks toiduainetööstuse standard on HACCP, laboritel GLP, meditisiinis ja toiduainetel GMP, autotootjatel QS 9000 jne.

Eestis on koos Hiiekoga saanud ISO 9000 kvaliteedisertifikaadi 15 ettevõtet.

Hetkel kuum