USA majandus on jätkuvalt terve

02. märts 1998, 00:00

Valuutaturud on endiselt optimistlikud Jaapani kavandatava uue majanduse stimuleerimise paketi suhtes, mis kuuldavasti sisaldab muuhulgas ka maksude kärpimist ja avaliku sektori vahendite kaasamisest fiskaalabinõude hulka. Tokio börs reageeris uudisele aktsiahindade tõusuga. Nikkei indeks tõusis 2% võrra 16 831,67 punktini. Jeeni kurss tõusis reedel 126,06 USD/JPYni (neljapäeva õhtul oli see 128,00). Tõusutrendi ei suutnud pöörata isegi nõrgad majandusnäitajad. Jaanuaris vähenes jaekaubandus 2,6% võrra (arvestatuna aastase baasiga), mis oli väiksem kui detsembrikuine 4,5 protsendiline langus. Tööpuudus jäi 3,5% tasemele.

Reede oli viimane tähtaeg, mil Euroopa rahaliiduga ühineda soovijad pidid esitama oma majandusnäitajad. Saksa marga kursile avaldatud andmetel olulist mõju ei olnud, kuigi oleks ehk pidanud olema. Avaldatud andmetest nähtub, et Maastrichti lepingu tingimusi täidab 11 riiki, nende hulgas ka Saksamaa ja Prantsusmaa ning Itaalia. Kuna kõik tõenäolised ühinejad täitsid tingimusi, siis Euroopa ühisraha tuleb laiapõhjaline. Itaalia ühekordsed aktid, mis langetasid mõjusalt eelarvedefitsiiti (möödunud aastaselt 6,9 protsendilt 2,9-le), teevad analüütikud murelikuks. Pikemas perspektiivis ei mõju see hästi ei Saksa margale ega ka tulevasele eurole.

Vähest tähelepanu pöörati ka USA neljanda kvartali majanduskasvu näitajatele. Majandus kasvas möödunud aasta viimases kvartalis 3,9%, mis oli küll veidi vähem kui ennustasid analüütikud (4,0%), kuid sellele vaatamata näitab see USA majanduse head tervist.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing