5. märts 1998 kell 22:00

Kagu-Aasia majandus püsib lootusetus seisus

Mõjuka uurimiskeskuse Consensus Economics (CE) värskeimate uuringute põhjal on Kagu-Aasia sel aastal langemas sügavasse kriisi. Sealsed intressid on endiselt kõrged, inflatsioon hoogustub tõusvate impordihindade mõjul ja tarbijanõudlus vaibub. Töökoha kaotamise hirmus püüavad inimesed ostmise asemel iga hinna eest säästa. Kõigi nende tegurite koosmõjul süveneb stagflatsioon (stagnatsioon + inflatsioon).

CE veebruariandmete põhjal väheneb Kagu-Aasia riikide sisemajanduse kogutoodang (SKT) sel aastal kokku 0,7%, kusjuures alles jaanuaris ennustati 0,5protsendilist majanduskasvu. Tarbijahinnaindeksi tõusuks ennustati veebruaris 13,5% (jaanuaris alla 10%).

Kagu-Aasia riikidest raskeimas olukorras on Indoneesia, kuid samalaadseid probleeme tuleb lahendada ka Lõuna-Koreal ja Tail. Seevastu Malaisia ja Hongkongi majanduslangus näib olevat peatunud ning Taiwan peaks 1998. a üle elama valutult, ennustab CE.

Kagu-Aasia riikide majanduse elavnemiseni on pikk tee. Indias ja Hiinas vaetakse endiselt kohaliku valuuta devalveerimise võimalusi, ehkki ametlikult kinnitab vähemalt Hiina, et seda ei toimu.

Jaapani lähiareng on seni ebaselge, sest valitsuse majanduse elavdamise paketi sisu ei ole teada ja seetõttu on selle mõju raske hinnata.

Tasapisi hakkavad investeerijad jälle Aasiasse naasma. Aktsiaturgudel toimuvast tõusust ei maksa analüütikute sõnul teha seni kaugeleminevaid järeldusi. Kõige tähtsamaks peetakse valuutakursside normaliseerumist. KL

Hetkel kuum