8. märts 1998 kell 22:00

Dollar lõpetas nädala äkktõusuga

Dollar lõpetas möödunud nädala ootamatult tugevalt. Juba neljapäeva hilisõhtul, pärast Saksamaa liidupanga nõukogu liikme Klaus-Dieter Künbacheri intervjuus antud vihjet, et liidupank võib praegu valitsevate tingimuste juures alandada intressimäärasid, võttis USD kurss kindla trendi ülespoole. Künbacheri sõnul peavad Euroopa keskpankade lühiajaliste laenude intressimäärad langema ühtlaselt 3,30 protsendini. Nii peaksid praegused kõrge intressiga riigid -- Itaalia, Hispaania, Portugal ja Iirimaa --alandama oma intressimäära. Kui nad ei tee seda varem, siis tabab ?okk 1. jaanuaril 1999, mil kõigil peavad olema ühesugused intressid.

Saksamaa liidupanka kahtlustatakse interventsioonis. Turul liikusid kuulujutud Buba dollarimüügist. Mõne maakleri arvates seda interventsiooniks siiski pidada ei saa, sest keskpangad kauplevad valuutadega pidevalt, ilma et eesmärk oleks valuutakursside mõjutamine.

Olgu interventsiooniga kuidas on, dollari kurss, mis tõusis neljapäeval New Yorgis 1,8371 DEMi tasemeni, jätkas tugevalt ka reedel. Euroopas alustas küll veidi nõrgemalt (langes isegi alla 1,83 marga), kuid oli siiski umbes 1,5 penni võrra tugevam kui päev varem.

Uue hoo sai Ühendriikide valuuta pärast tööhõiveandmete avaldamist. Veebruaris tekkis USA mittepõllumajandussfääris juurde 310 000 töökohta, mis oli prognoositud 250 000st tublisti enam. Tööpuuduskordaja jäi siiski ootuspärasele 4,6 protsendile. Euroopas lõpetas USD nädala 1,832 DEMi ehk 14,656 krooni tasemel, mis on umbes 2 penni kõrgemal kui viimastel nädalatel.

Hetkel kuum