8. märts 1998 kell 22:00

Võhu Vein hakkab viina tootma

«Taotleme litsentsi, oleme teinud proovid,» kinnitas ASi Võhu Vein juhatuse esimees Vello Tafenau. Millal ettevõte viina tootma hakkab, ei soostunud ta ütlema.

Praegu on käiberaha veinitootmise eripära tõttu vähemalt pool aastat kinni, põhjendas Tafenau. «Sügisel ostame marja, pool aastat kääritame ja alles kevadel hakkame villima,» selgitas ta. «Loomulikult on viinaga käive tunduvalt kiirem.»

Lääne-Virumaal, kus asuvad Moe ja Rakvere piiritusetehas, praegu ühtegi viinatootjat ei ole. Plaanist alustada viinatootmist teatasid sel nädalal ka kolmandikku Moe piiritusetehase aktsiaid omava OÜ Tulivesi esindajad.

Võhu Vein hakkab Tafenau kinnitusel tootma nn odavat viina, mis suurtootjate sõnul ei anna kasumit, aga on tänu ostjate hulgale vajalik turuosa võitmiseks. «Suurt kasumit lõikama ei hakka, sest viin ei pea hakkama meid ära elatama,» jätkas ta, «põhiline on ikka vein.»

Tafenau väitel käivad ettevõttele üle jõu investeeringud kallima viina tootmise alustamiseks. Praegu on firma investeeringud jäänud alla miljoni krooni.

Peale omatoodetud veinide müüb Võhu Vein ka imporditud lauaveine. «Me ei ole suutnud vajalikul tasemel investeeringuid teha, et toidukõrvast veini teha,» selgitas Tafenau. «See on ikka dessertvein,» tähendas ta.

Võhu Veinis töötab 35 inimest ja tehas toodab 13 nimetust veini. Firma eelmise aasta käive oli 23,5 miljonit krooni. Kasumit ei soostunud Tafenau avaldama, väites, et see oli tunduvalt väiksem kui ülemöödunud aastal, mil firma teenis 17 miljoni kroonise käibe juures miljon krooni kasumit.

Hetkel kuum