24. märts 1998 kell 22:00

Tallinna Vesi vahetab võlakirjad Nomura laenu vastu

Nomura Bankilt võetava üheaastase laenu intress on Saksa marga kolme kuu libor pluss riskimarginaal 0,7 protsenti. «Lisades juurde teenustasu pangale, mis on 0,37 protsenti, saame laenu hinnaks 4,7--4,8 protsenti,» lausus Tallinna Vee finantsdirektor Urmo Raiend.

Vajadusel on Nomura valmis laenu pikendama kolme aastani, ütles Raiend.

Tallinna Vee võlakirjade programmi maht on 150 miljonit krooni, võlakirjade intress 11,25--11,75 protsenti, rääkis Raiend. Ettevõte vahetab võlakirjad üle kahe korra odavama intressiga laenu vastu, tähendas ta.

Märkimisväärseid laene peale võlakirjade Tallinna Veel praegu ei ole, kinnitas Raiend.

Tallinna abilinnapea, Tallinna Vee nõukogu esimees Ants Leemets tunnistas, et Nomura laenul on side Nomura korraldatava Tallinna linna võlakirjade emissiooniga. «Mingit eeltingimust, et üks toob kaasa teise, Nomura loomulikult ei esitanud,» väitis Leemets.

«Nomura tunneb turgu ja teeb targa otsuse, kui laenab nii heale ettevõttele nagu Tallinna Vesi,» kommenteeris Leemets.

Tallinna Vee nõukogu kiitis eile heaks juhatuse pakutud viie aasta investeeringute kava 1,99 miljardi krooni ulatuses. Tallinna Vee nõukogu heakskiitu ei saanud ettevõtte plaan investeerida 395 miljonit krooni uute elamurajoonide vee- ja kanalisatsioonitrasside rajamisse.

«Sinna on trasside ehitamine võimalik, makstes meile liitumistasu või ehitaja oma investeeringuga,» selgitas Tallinna Vee juhatuse esimees Enno Pere.

Ants Leemets seda küsimust kommenteerida ei soovinud, väites, et ettevõtte nõukogu arutab veel investeeringuid pealinna uusrajoonidesse.

Tallinna Vee investeeringute kava täitmine on seotud ettevõtte aktsiate müügiga, mida linnavalitsus hakkab arutama järgmisel nädalal, sõnas Leemets. Ettevõtte järgmise aasta arenguplaanis on 461 miljoni krooni suuruste investeeringute katteks arvestatud laiendada ettevõtte aktsiakapitali 150 miljoni krooni võrra ühe miljardi kroonini.

«Tallinna Vee aktsia hind on meie nägemusel 17--18 krooni, mis teeb investeeringute katteks 250 miljonit krooni,» ütles Enno Pere.

Kui Tallinna volikogu aktsiakapitali laiendamist heaks ei kiida, tuleb investeeringuid 250 miljoni krooni võrra kärpida, lisas Ants Leemets. «Mina jään aktsiate müügi eest võitlema lõpuni,» kinnitas ta.

Hetkel kuum