26. märts 1998 kell 22:00

Jaapan kavandab rekordilist toetust

Dollari kurss kukkus eilsetel Aasia turgudel Jaapani jeeni suhtes 128,38 jeenini pärast juhtiva Liberaaldemokraatliku partei teadet 16 triljoni jeeni ehk 126 mld dollari suurusest majanduse stimuleerimise paketist. Kuigi tegemist oli ajaloo suurima paketiga (varem räägiti 10--12 triljonist jeenist), oli dollari tõus väike ja suhteliselt lühiajaline, sest seniavaldatud teadete põhjal ei selgu, kas see sisaldab ka maksukoormuse vähendamist. Jeeni kurss tõusis 128 USD/JPY tasemele interventsioniohust tingituna juba kolmapäeva hilisõhtul.

Jaapani valitsus peaks kinnitama paketi täna, selle detailid avalikustatakse aga alles aprillis, eeldatavasti pärast 18. aprilli, mil parlament on kinnitanud uue eelarve. Ajakirjanduse andmetel sisaldab uus pakett rahaeraldisi avalikku sektorisse -- kommunikatsioonid, haridus, tervishoid ja sotsiaalhoolekanne. See on küll väga ilus, aga kahjuks annab vaid lühiajalist efekti. Analüütikud näevad tõeliselt efektiivset süsti vaid viie kuni üheksa triljoni jeeni ulatuses. Jaapani suurriikidest kaubanduspartnerid, turud ja kodumaine valijaskond ootab aga eelkõike korporatiivse ja eraisiku tulumaksu vähendamist.

Kui jeeni suhtes langes dollar umbes 1,7 protsendi võrra, siis Saksa marga suhtes liikus Ühendriikide valuuta viimase nädala harjumuslikus poolteisepennises vahemikus. Maaklerid ootavad täna avaldatavat Saksamaa riigipanga raportit rahaliiduks valmisoleku kohta. Vaevalt, et ka sealt tuleb midagi üllatavat, dollari kurss jääb lähiajal harjumuslikku kursivahemikku 1,81--1,84 DEMi.

Hetkel kuum