22. aprill 1998 kell 22:00

Eesti Põlevkivi valib endale uut kaevandusmasinat

Kui masin sobib, hakkavad ameeriklased seda seeriaviisiliselt tootma, rääkis ASi Eesti Põlevkivi juhatuse esimees Väino Viilup. Ta ütles, et loobumaks kulukast põlevkivi rikastamisest karjääride juures on ettevõte otsinud võimalust soetada masin, mille abil saaks põlevkivi võtta kiht-kihilt.

Viilupi sõnul oli Eesti Põlevkivil varem kokkulepe kaevandusmasinaid tootva Saksa firmaga Wirtgen, et Eesti Põlevkivi saab masinat katsetada. Pärast Saksa firma juhi surma autoõnnetuses jäi kokkulepe katki.

Seejärel avastas Eesti Põlevkivi Ameerika firma CMI Corporation, kes toodab analoogseid, kuid ainult teedeehituses kasutatavaid masinaid.

Viilup ütles, et ameeriklastel tuli Eesti Põlevkivi spetsialistide pärimise peale idee teha spetsiaalselt Eesti Põlevkivile kaevandamismasin. «Tulid siia, vaatasid meie tingimused üle ja tegid selle masina valmis. Nüüd kutsusid meid masinat vaatama,» teatas Viilup. «Kui masin kõlbab, ostame selle.»

Hetkel kuum