29. aprill 1998 kell 22:00

Valgus pakub erinevaid võimalusi

Igal lambil on oma sihipärane kasutusala. Valgus loob meeleolu ja aitab sellel, mida näidata tahetakse, mõjule pääseda. Samas võib valgustusega varjata ka seda, mida näidata ei taheta. Või siis aitab valgustus tähelepanu tõmmata.

Lambi värviedastusest sõltub, millisena paistavad värvid valgustatavas ruumis.

Asjatundlikule ruumikujundusele võib sobivalt valitud valgusega palju juurde anda. Samas võib läbimõtlematu valguslahendus anda pettumust valmistava tulemuse.

Nagu tavaliselt, mõjutab valgustiostu otsust hind. Ent valgusti hinda võiks arvestada kogu tema eluea peale, arvestades seejuures lambi tehniliste parameetritega, sest igasse valgustisse iga lamp ei sobi. Kui valida vaid hinna ja väliskuju järgi, võib tabada ostjat ebameeldiv üllatus. Lambi vahetamine võib aga kalliks osutuda. Eriti kui neid on palju, nagu büroodes sageli.

Valgustisse ei tohi panna suuremat lampi, kui MAX-märkega lubatud, sest valgusti ülekuumenemine võib osutuda tuleohtlikuks.

Küll võib spetsialistiga konsulteerida, et valgustis võimalusel kasutada samaväärse suurusega päevavalgus- või säästulampi.

Eriotstarbeks on saada ka pikaealisi hõõglampe, tööeaga 5000--10 000 krooni. Need annavad sama võimsuse juures aga vähem valgust, st nende valgusviljakus on väiksem. Kui pikaealise lambi vajalikkuses on veendutud, tuleks eelistada pisiluminofoore.

Peale hõõg- ning päevavalguslambi võib kasutada ka mattlampi, mis hajutab valguse ja ei pimesta.

Hetkel kuum