• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Indoneesia ergutas kohvispekulante

  President Suharto vastased rahutused on andnud suurepärase võimaluse kohviturul spekuleerijatele. Kartused (lootuses), et rahutused võivad põhjustada katkestusi Robusta tarnetes, tõstsid möödunud reedel kohvi hinda Londonis viie protsendi võrra, peaaegu 12 kuu kõrgeimale tasemele. Vietnam otsustas hinnatõusuootuses ekspordi koguni katkestada. Indoneesia ja Vietnam on kaks peamist Robusta kasvatajat ja eksportijat.
  Ameerika mandri turud (tähtsaim neist on New Yorgi kohvi-, suhkru- ja kakaobörs), mis kauplevad peamiselt kvaliteetse Arabicaga, esialgu hinnatõusule ei reageerinud. Järgnevatel päevadel toimus nii Londoni kui ka New Yorgi turgudel hinna võrdlemisi suur üles-alla pendeldamine.
  Peale Indoneesia sündmuste kõigutasid turgu ilmastikolud Mehhikos ja Kesk-Ameerikas. Ebaharilikult külmade kevadööde tõttu prognoosib osa analüütikuid sealse kohvisaagi mõningast vähenemist. Kolmandiku võrra võib väiksem olla ka Indoneesia selleaastane saak. Saagikoristus nihkus El Nino tõttu kuu võrra edasi. 1998-99. aasta Robusta saagiks prognoositakse 300--325 000 tonni tavakohase 430 000 asemel. Analüütikute hinnangul on võimalik madal saagikus juba hinna sisse kalkuleeritud ning seda kompenseerib arvatavasti suurem saak Brasiilias. Viimane teatas aga teisipäeval toimunud kohvitootjate riikide assotsatsiooni (ACPC) kohtumisel Londonis ekspordi vähendamisest. Maailma suurim Arabica tootja põhjendas ekspordi kärpimist suurema siseriikliku nõudlusega, eriti lahustuva kohvi tootjate poolt.
  Eile jäid turud president Suharto tagasiastumise tõttu ettevaatlikuks.
  Pallaadiumi hind rühib aina uutele kõrgustele. Esmaspäeval tõusis see ka plaatina hinnast kõrgemale ning pärastlõunal sai plaatina Londonis uue kõigi aegade kõrgeima fiksingu -- 417,00 dollarit unts. Uue tõuke sai pallaadiumi hind väärismetallide rikastuskombinaadi Johnson Matthey Plc ülevaatest möödunud aasta nõudluse kohta, mis suurenes 20% võrra 7,46 mln untsini. Alates 1990. aastast on valge väärismetalli tarbimine kahekordistunud.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Roheelektrifirma uuendas börsiga tõotusi
Enefit Greeni börsile tulekuks on üliviljaka pinnase ette valmistanud nii pensionireform kui elektri kõrge hind, aga kas sellele langev tera on kasvujõuline, see alles hakkab selguma, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni börsile tulekuks on üliviljaka pinnase ette valmistanud nii pensionireform kui elektri kõrge hind, aga kas sellele langev tera on kasvujõuline, see alles hakkab selguma, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Norra tegi otsa lahti - intressimäärad hakkavad tõusma
Norra keskpank tegi esimesena sammu ülilõdva finantspoliitika karmistamiseks, tõstes baasintressimäärasid 0,25 protsendile. Mitu keskpanka on varsti Norrast eeskuju võtmas.
Norra keskpank tegi esimesena sammu ülilõdva finantspoliitika karmistamiseks, tõstes baasintressimäärasid 0,25 protsendile. Mitu keskpanka on varsti Norrast eeskuju võtmas.
Raadiohommikus: Enefiti börsidebüüt, krüptovarad ja mure hariduse pärast
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Eesti majaehituse pärandihoidja: aastas jõuan teha kuni 15 palkmaja
Eesti traditsioonilise ehituse hoidmise eripreemia pälvis tänavusel aasta tehasemaja konkursil Võrumaal Vastseliinas asuvas firmas Vipson Projekt käsitööna valminud palkmaja.
Eesti traditsioonilise ehituse hoidmise eripreemia pälvis tänavusel aasta tehasemaja konkursil Võrumaal Vastseliinas asuvas firmas Vipson Projekt käsitööna valminud palkmaja.