26. mai 1998 kell 22:00

Taali otsuseid mõjutab hirm

Olari Taal kirjutas eile Postimehes, et ta ei informeerinud Hoiupanga nõukogu skandaali põhjustanud laenutehingust Daiwa pangaga tekkinud psühholoogilise krambi tõttu.

Tartu ülikooli psühholoogiadotsent Aleksander Pulver ütles, et teadus psühholoogilise krambi mõistet ei tunne ja Olari Taali käitumise ajendiks oli tõenäoliselt hirm.

Olari Taali ajalehes avaldatud mõtted sobivad psühholoogi sõnul inimesele, kes on allunud mingi grupi või rühma survele. «Vabandavas vormis otsitakse põhjendusi, mis ei tule isiku enda seest,» selgitas Pulver.

«Selline käitumine on reeglina püsiv ning võib, nagu ajalugu näitab, kaasa tuua raskeid tagajärgi,» lisas Pulver.

Kõrgetel ametikohtadel töötavad inimesed peavad sageli oma isiklikest hirmudest üle olema, lausus Pulver. «Mulle meeldiks elada riigis, kus teiste inimeste elu ja väärtuste eest vastutavad ametnikud on suutelised ametiülesandeid täites oma mina unustama,» sõnas ta.

Sotsiaalminister Tiiu Aro ütles eile valitsuse pressikonverentsil, et valitsus ei ole siseministri ajalehes avaldatud pihtimust arutanud. «Naistearsti ja günekoloogina ei oska ma meeste sellelaadseid hädasid nagu psühholoogiline kramp kommenteerida,» lausus Aro.

Olari Taal viibis eile pika päeva valitsuse istungil ja teda ei õnnestunud tabada.

Hetkel kuum