1. juuni 1998 kell 22:00

Arenevad turud on kriisis

Mõjuvõimsate naabrite Venemaa ja Eesti turgudel puhkenud paanilisest müügilainest jäid Läti ja Leedu börs suhteliselt puutumata.

Riia börsi indeks RICI siiski langes 0,65%, 391,88 punktile, mis ühtlasi tähendas järjekordset aasta madalaimat taset. Turu üldist taset toetas Unibanka aktsia, mille hind kerkis päevaga 1 santiimi, 2,53 latile. Maaklerid vaatasid murega Eestis ja Venemaal toimuvat, kuid avaldasid lootust, et ehk siinsed sündmused seekord Riia börsil ei kajastu, tingituna ebaloomulikult madalale kukkunud hinnatasemest.

Ka Vilniuse börsil jälgiti naabrite juures toimuvat. Leedu enda turg liikus vaikselt allapoole -- põhinimekirja Litin-indeks kaotas 1,03% ja A-nimekirja Litin-A indeks 1,92%. Turul kardetakse Eesti ja Venemaa languse kandumist täna Leedu turule. Vilniuse börsil hakkasid eile kehtima uued nimekirjad. Põhinimekiri säilis endises mahus, suured muutused toimusid aga A-nimekirjas ja nn current list'is. A-nimekirja kuulub uue korra kohaselt veidi üle 50 aktsia. Ülejäänud kuuluvad current list'i ja nendega kaubeldakse börsivälisel turul.

Vene turg avanes eile hommikul vaiksel langustrendil. Turgu ei toetanud USA üldsõnalised lubadused toetada rahvusvaheliste laenuorganisatsioonide krediite Venemaale. Analüütikute sõnul puudus neis konkreetsus. Oma mõju avaldasid ka kartused, et viimase aja suur langus hakkab mõjuma turu likviidsusele, sest väiksemad maaklerfirmad võivad sattuda makseraskustesse. RTS- indeks kukkus päeva lõpuks tagasihoidliku kauplemisaktiivsuse juures 10,24%, 171,71 punktile.

Venemaa ja Kagu-Aasia ähvardav kriis muudab rahutuks ka USA aktsiaturud. Reedel, 0,78protsendise languse järel 8899,95 punktil lõpetanud Dow jätkas langust ka eile avamisjärgselt, kuid pöördus seejärel tõusule ja oli kella kaheksa ajal Eesti aja järgi 8962,23 punkti tasemel. Maaklerite sõnul on huvi keskmes eelkõige kvaliteetaktsiad.

Hetkel kuum