Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Hämarat Padakonna kõrtsi ootab edu
Hinnaskaala
eelroad 6--47 kr
põhiroad 25--147 kr
magustoidud 20--120 kr
alkoholivabad joogid alates 5 kr
alkohoolsed joogid alates 15 kr
Tallinnas Rüütli tänaval Kiek in De Köki keldris rõõmustab külastajaid uus söögikoht, mille keldrisügavusse ja terrassile on mõnus palava päikese eest peitu pugeda. Külastasime ASi Kiil & Co juhatuse esimehe Jüri Tammega Padakonna kõrtsi, kus tol hetkel oli veel terrassiehitus pooleli.
Kõrts ise asub sügaval keldris, kus on ajahambast laigulised võlvid ja kivipõrand, 15. sajandi kohaselt askeetlikult kaetud lauad ja keskaegseis rõivais teenindajad. Kes on käinud Olde Hansas, leiab Padakonnas palju tuttavat, kuigi seekord on tegemist kõrtsi, mitte restoraniga.
Jüri Tammgi nõustub, et koha lihtsus vastab klassifikatsioonile, ehkki interjööris häirib silma nii mõnigi detail. Näiteks türgi vaibad paepõrandal mõjuvad väga kohatult. Lõunakülalisele tundub, et sisekujundusega pole vaeva nähtud, ehkki omast kohast on hea, et seda pole püütud väga steriilselt stiliseerida. Isegi kõrtsitoas võiks tema meelest määrdunud laudlina puhta vastu vahetada. Suured valged küünlad tekitavad see-eest hubase meeleolu.
Keskpäeval on kõrtsis vähe rahvast, vaid paar laudkonda soomlasi. Ehk just tänu klientuuri vähesusele teenindab meid koguni kõrtsi juhataja ise. Tõsi, selle saame alles lahkudes teada. Ta on jutukas ja püüdlik, vaid veiniteadmistes jagub arenguruumi.
Menüüs jätab Jüri Tammele sügava mulje joogikaart, mida ta iseloomustab kui kõrtsi jaoks liiga siniverelist: veini- ja kangemate jookide valik on väga kompaktne ja hea, on tunda profi kätt. Pakutakse ka klaretti (15 kr), st maitsestatud majaveini. Õllevalik tundub isegi nadim. Söögipoolelt oodanuks külaline veidi raskemaid-rasvasemaid sööke, mis sunniksid rohkem õlut peale jooma. Siiski on menüüs seapraad (75 kr). Kümnest põhiroast on kalast isegi kolm, nende seas ka maja kalleim -- Apelsinilõhe (147 kr).
Alustuseks tellime nii majaveini (25 kr) kui pudeli hispaanlaste Donrthe Le Cardinali (215 kr). Loobume kuumadest suupistetest, mida on menüüs koguni kolmteist ja tellime suppi. Jüri Tamme huvitab läätsesupp (15 kr), mind mandlisupp (35 kr). Veinivalikust lähtuvalt tellib Tamm põhiroaks firmasöögi Rüütli Unistus (85 kr). Mina järgin tema soovitust, nõustudes täidetud vasikarinnaga (75 kr). Lisandiks valib külaline keedetud juurvilja, mina väidetavalt enamtellitavad pärmipannkoogid.
Veini pakutakse savipokaalides. Supid on põnevad, kuigi veidramaitselised. Külaline oodanuks valmistamismeetodilt hernesupilaadset läätsesuppi, kuid ehk on lihtsam keedus keskajale kohasem. Minu läbipaistvas mandlipuruga leemes domineerib mõrkjas-magus koriandri mekk, mis tundub võõras.
Suurtes savinõudes lauale toodud praeportsud on korralikud. Jüri Tamme meelest võib neid nii sisult kui vormilt kirjeldada lihtsana. Hinnatase ja kvaliteet on paigas. Kohevad pärmipannkoogid väärivad proovimist.
Üllatus tabab meid lõuna lõpus, mil otsustame siiski ka magustoitu proovida. Jüri Tammele tuuakse hiigelviil majatorti (20 kr) -- vahune kohupiimakreem ja mõõdukalt hapukad rabarberid on just see, mille pärast võiks perega Padakonna tagasi tulla.