16. juuni 1998 kell 22:00

Goldman Sachs siirdub New Yorgi börsile

27 aasta jooksul on Goldman Sachs üritanud seitse korda börsile minna, kuid iga kord on enamik aktsionäre sellele vastu seisnud. Nüüd lõpuks otsustas Goldman Sachsi kuueliikmeline direktsioon, toetudes 189 partnerist enamiku nõusolekule, et umbes 30 mld dollarise väärtusega investeerimispank viiakse sügisest börsile ja avalikku müüki läheb 10-15% aktsiatest.

Osa analüütikuid näeb selles sammus Goldman Sachsi soovi elavdada oma tegevust ja laiendada end teiste pankade ostmise teel, mis muutub hõlpsamaks pärast New Yorgi börsil noteerimist. Teised arvavad, et nüüd, kus panga kasumid on maksimaalsed, loodavad partnerid saada osa oma aktsiate müügist parimat tulu.

Goldman Sachs on Wall Streeti tõeline kuningas ja ühtlasi viimane partnerettevõte, sest panga rentaablus ületab konkurentide oma tervelt kaks korda. Mullu teenis Goldman Sachs 3 mld dollarit. Oma 127aastase ajaloo jooksul on pank loonud 6,3 mld dollarise omakapitali.

Finantsmaailmas on Goldman Sachsi partneriks olemist peetud ülimalt kasulikuks ja seepärast pole ime, et 189 partnerit, kellele kuulub 80% Goldman Sachsi aktsiaid, teenivad selle börsile viimiselt head raha. Vanemad partnerite hulka kuuluvad firma juhid Henry Paulson ja Jon Corzine saavad kumbki ca 1,8--2,16 mld Eesti krooni, nooremad veidi vähem -- 720--1000 mln krooni.

Seoses huvi suurenemisega Skandinaavia vastu on Goldman Sachs otsustanud lähiajal avada pangakontori Stockholmis. Viimasel ajal on Goldman Sachs nõustanud suuri Põhjala firmade ühinemistehinguid, näiteks metsatööstusfirmade Stora ja Enso liitumist. DI-ÄP

Hetkel kuum