14. juuli 1998 kell 22:00

Levicom on jännis võlakirjadega

Võlakirjad pole eriti atraktiivsed, sest keegi pole nõus igavikuks raha laenama, ütles eile Ülo Kallas Hansapanga intressitoodete osakonnast. Tema hinnangul võis osa emissioonist osta Tallinna Pank, kes emissiooni korraldas.

«Kui võlakirjade tähtaeg oleks aasta, ka siis poleks huvi suur,» märkis Kallas. Ta lisas, et tema isiklikult ei investeeriks Levicomi võlakirjadesse.

Levicom emiteeris eelmisel nädalal ligi 108 miljoni krooni eest tähtajatuid võlakirju intressiga 25 protsenti, et refinantseerida eelmist, selle aasta veebruaris korraldatud 90 miljoni krooni suurust võlakirjaemissiooni.

Levicomi suhtekorraldaja Gunnar Paal ütles, et ta ei saa öelda, kas Levicom on raskustes. «Me plaanime praegu suunatud aktsiaemissiooni ning peame selles vallas läbirääkimisi. Konfidentsiaalsusnõudest tulenevalt ei saa ma midagi täpsemat öelda,» rääkis Paal.

Paal tunnistas, et ükski Levicomi firma pole kasumisse jõudnud. «See on telekommunikatsiooniäris normaalne, et enne tuleb palju investeerida, siis hakkab ka kasum tulema,» ütles ta. Samas ei saanud ta konfidentsiaalsusnõudest tulenevalt öelda, millal Levicom kavatseb kasumit saama hakata.

Paal ütles, et kui ettevõte lahendab aktsiaemissiooniga seotud probleemid, saab ka võlakirjad tagasi osta

Veebruaris emiteeris Levicom võlakirju mahus 90 miljonit krooni samuti eelmiste laenude tagasimaksmiseks.

Tookord, eelmise emissiooni järel ütles Hansapanga intressitoodete osakonna juhataja Erkki Raasuke, et Levicom ei sobi kommertspaberite turule, sest firmal pole korralikku bilanssi.

Pärast eelmist emissiooni ütles Tallinna Panga raha- ja kapitaliturgude osakonna juhataja Alo Alunurm, et emissioon müüdi maha kohalikele investoritele. Päev hiljem selgus, et 24 protsenti emissioonist ostis Tallinna Pank.

Tallinna Panga avalike suhete juht Eero Raun oli eile napisõnaline, tunnistades vaid, et emissioon on läbi viidud.

Ülo Kallase hinnangul ei saanud Tallinna Pank osta kogu emissiooni, sest selleks pole neil lihtsalt raha. «Kuid 24 protsenti, nagu ka eelmine kord, võisid nad küll osta,» nentis Kallas.

Levicomi eelmise aasta konsolideeritud käive oli 175--180 miljonit ning planeeritud kahjum 50 miljoni krooni ringis. Kahjumist põhiosa andis Levicomi tütarfirma Q GSM.

Hetkel kuum