16. juuli 1998 kell 22:00

Toorainehinnad jäävad madalaks

USA investeerimispank Merrill Lynch prognoosib poolaastaaruandes toorainehindade madalseisu jätkumist ka aastal 1999. Aasia kriis ning sellest tingitud toorainehindade langus on vähendanud omakorda paljude regiooni riikide eksporditulusid. Rahvuslik kogutoodang on langenud Tais 5,3, Malaisias 2,2 ja Indoneesias koguni 12,5 protsenti. Suurem osa langusest tuleb panna Jaapani impordi kahanemisele nendest riikidest.

Eriti on toorainehindade languse pärast kannatanud Venemaa. Viimane eksportis 1997. aastal 2,54 mln barrelit toornaftat. Ainuüksi jaanuaris-veebruaris kaotas idanaaber nafta hinna langusest 500 mln dollarit.

Venemaa kui olulise värviliste metallide eksportija eksporditulud kahanevad sel aastal arvatavasti ka metallide hindade languse tõttu. Nikli hind on möödunud aasta sama ajaga võrreldes 37 protsenti madalam, alumiiniumil 18 protsenti, vasel aga 37 protsenti. Ilmselt peegeldavad metallide hinnad Aasia kriisi juba täielikult. Kiire majanduskasv Põhja-Ameerikas ning Euroopas annab lootust, et metallide hinnad hakkavad lähima paari-kolme aasta jooksul taas tõusma.

Toornafta barrelihind on tõusnud paaril viimasel päeval 10--20 USA sendi võrra ning mõned analüütikud usuvad, et see võib langustrendi lõpuks murda. Saudi Araabia, maailma suurim naftatootja ja eksportija, teatas ekspordi vähendamisest Euroopa ja Aasia turgudele alates augustist. Suurusjärk vastab naftat eksportivate riikide organisatsiooni (OPEC) juunis kokkulepitud toodangu vähendamisele. Saudi Araabia pidi leppe järgi oma toodangut vähendama 725 000 barreli võrra ööpäevas ehk 8,3%. Ameerika naftauuringute instituudi uurimuse kohaselt langesid Ühendriikide toornafta laovarud möödunud nädalal 6,3 mln barreli võrra 335 miljonini, mis on väikseim laoseis alates aprilli esimesest nädalast. Muutus ei ole üllatav, vaid seotud hoopis iga-aastase puhkusehooajaga, mis traditsiooniliselt algab pärast iseseisvuspäeva (4. juuli). Puhkuste ajal sõidetakse rohkem ning seetõttu on ka bensiinitarbimine suurem.

Hetkel kuum