Metsaannid leevendavad rahapuudust

27. juuli 1998, 00:00

Võrus Turu kaupluses töötav müüja rääkis, et kui maha arvata bussiraha, siis jääb marja- ja seenekorjajate päevane sissetulek 100 krooni kanti. «Kui ausalt öelda, siis meil käivad siin põhiliselt asotsiaalid, töötud ja puhkusel olevad väikesepalgalised, kes saavad juurde teenida,» lisas müüjanna.

Valga turu töötajate sõnul eelistavad inimesed müüa korjatud marjad ja seened otse teeservades autodega kokkuostjale, et säästa turul makstavat tasu müügikoha eest. Füüsilisele isikule on endakorjatud töötlemata metsamarjade, looduslike ravimtaimede, käbide ja seente müügist saadud tulu maksuvaba.

Metsaandide üksikisikutest kokkuostjad väldivad ajakirjanikega suhtlemist ega soovi oma äri kommenteerida.

Mitmel pool Eestis marjade-seente kogumisega tegeleva OÜ Semaco juhatuse esimehe Tiit Martinsoni sõnul on metsaandide kogumine tänuväärt äri, sest suur protsent Lõuna-Eesti elanikkonnast saab tööd. «Ja mis seal salata, eks nad teenivad normaalselt,» ütles Martinson. «Sissetulek sõltub sellest, kui palju keegi viitsib korjata.»

Põlvas marju kokku ostva ASi Külmari juhataja Tõnu Kängsepa hinnangul metsaande kogudes rikkaks ei saa. «Kuid pensionäride, töötute ja laste suvise teenistusena on see tuntav,» lisas ta.

Tallinna turgudel maksab mustikakilo 16--18, Valgas 8--9 krooni, kokkuostupunktid pakuvad kogusest ja kvaliteedist sõltuvalt kilo eest 7--11 krooni. Tallinnas on kukeseente hind 45 krooni, Valga turul 20 krooni.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing