Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Petlik tõus ehituses

  Üldise majandusarenguga võrreldes toimib ehituses inerts -- majanduskasvu laineharjal tellitud hoonete valmimine kipub jääma ahenenud finantseerimisvõimalustega aega. Ehitusettevõtete juhid välistavad võimaluse, et järgmistes kvartalites ehitussektori kasv veelgi kiireneks, loodetakse küll tõusu jätkumist, kuid kindlasti mõõdukama tempoga.
  EMV juhatuse esimehe Jaanus Otsa sõnul on võimalik ka must stsenaarium. «Kui Eesti majandust tabab tõeline kriis, siis võib ehitusturg kahanema hakata küll,» ütleb Otsa. «Pealegi sõltume me makromajanduslikult oma lähinaabritest, kaasa arvatud Venemaa.»
  Majandustõusu alguses ei suudeta kohe investeerida kinnisvarasse ning ehitus ei hakka veel kiiresti kasvama. Jaanus Otsa arvates on paratamatu, et ehitusturg liigub ajalises nihkes.
  «Ehitusringkondades kardetakse selle aasta neljandat ja järgmise aasta esimest kvartalit, kui asi tundub täiesti kokku tõmbuvat,» ütles ASi Fansa Ehitus juhataja Eero Toom. Fansa Ehituse aktsiate kontrollpakk müüdi talvel ASile FCM. «Seljataguse tugevdamiseks,» täpsustab Toom. Ühinemist Eesti suurimate ehitajate hulka kuuluva FCMiga plaanis ei ole.
  Peamiselt Tartus tegutseva ASi Linnaehitus juhataja Alar Kroodo pelgab suurte objektide valmimist. «Börs ja muud tegurid peavad ühel hetkel tunda andma,» sõnab Kroodo. «Küsimus on selles, keda langus rohkem lööb, võib-olla saavad kõige tugevamini vastu näppe keskmise suurusega firmad.» 100 miljoni kroonise aastakäibega Linnaehituse liigitab firma juht just keskmiste hulka.
  Ehitusettevõtjad ennustavad lähemas tulevikus rajatavate objektide iseloomu muutust. Seniste kaubandus- ja büroohoonete asemel hakatakse enam ehitama tööstus- ning infrastruktuuriobjekte: teid, sildu, puhastusseadmeid, trasse.
  Merko Ehituse peadirektor Tõnu Toomik näeb ette büroode ja kaubanduspindade ehitusmahtude säilimist, kuid nende osakaalu vähenemist kogumahust. Merko tänavusest 700 miljonilisest käibeprognoosist on kuue kuuga täidetud üle 59%.
  «Minu arvates kuivab büroohoonete ehitus varsti täiesti kokku,» on Merkost suurusjärgu võrra väiksema Fansa Ehituse juht Eero Toom pessimistlikum.
  Vähehaaval hakkab Eesti majandusruumi sobivatesse raamidesse mahtuma ka elamuehitus. Eramutealasid lahendatakse kompleksselt, uusi maju ei lükita ühekaupa vanade vahele. Maja ostmisel on ümbrus korrastatud ja infra-struktuurid töötavad.
  «Enam ei ole sellist asja, et ehitatakse 300--400ruutmeetriseid ühepereelamuid ja öeldakse, et see on veel väike maja,» lausub Jaanus Otsa.
  Kui Tallinnas elamuehitus juba käib, siis Tartus ja mujal pealinnast kaugemal uusi ehitusrajoone veel ei rajata. Ainus näide on Rand & Tuulbergi kümnekordne modernne kortermaja Tartu kesklinnas teisel pool jõge valminud Emajõe Ärikeskuse vastas.
  Individuaalelamurajoonidele on ehitusfirmad Tartusse sobivaid kohti otsinud ning linna ümber on kinnisvaravahendajad kuuldavasti maid kokku ostnud. Konkreetsetest aladest peale vene sõjaväest maha jäänud Hiinalinna piirkonna siiski ei räägita. Alar Kroodo sõnul on probleem selles, et linn ei ole oma arenguplaane täpselt paika pannud.
  Suuremad ehitajad katsuvad riske maandada naaberturgudele minekuga. Lätisse ja Leetu, kus ehitusturg on Eestist paar aastat maas, on jõudnud nii EMV kui ka Merko. EMV lõpetab sel aastal Läti-Vene piiripunkti ehitust Terehhovos, mis oli möödunud aastal 65 miljoni krooniga Läti suurim objekt, ja jätkab Peugeot' keskusega Riias. Merkol valmis Leedus Eesti saatkonna ehitus ning Riia vanalinnas tehakse büroo- ja kaubanduspindadeks 2000ruutmeetrine objekt.
  Toomiku sõnul pole seni veel majanduslangus ja -tõus kolmes Balti riigis kattunud. «Kui ühes on langus, siis on teises tõus ja vastupidi,» tõdes Toomik.
  Ehituste tellijate osas on rahaturu tagasihoidliku olukorra tõttu Eesti erakapitali välja vahetamas riik või välisfirmad.
  Alar Kroodo hinnangul on riigitellimuste täitmine ehitusturu madalseisus kõige kindlam. Tartusse planeeritavale 500kohalisele eurovanglale toimub riigihangete konkurss, mis Kroodo arvates võib kaasa tuua mitmeid ajakirjanduslikult põnevaid teemasid. «Ma tahaks teada, kus on see onu Sam, kes toob siia 500 miljonit krooni,» mõtiskleb ta. Linnaehitus ega Eesti Ehituse Grupp tervikuna vangla ehituse konkursil ei osale.
  Kui suured ehitusfirmad loodavad välisturgude hõivamisele, siis keskmise suurusega ettevõtted püüavad lähiajal endal lihtsalt elu sees hoida ning käivet säilitada. Fansa Ehitus ootab Eero Toomi sõnul uut tõusu ning püüab mitte tagasi langeda. «Vanad kliendid ikkagi pöörduvad ja mingi raha ju liigub,» lisab Toom.
  AS Linnaehitus on kindlad sihid leidnud. «Arvan, et suudame leida tööd ning selle mahu, mis meil täna on, väikese kasvuga säilitada,» ütleb Alar Kroodo. «Küsimus on selles, kas praegune olukord üldse on mõõn, see võib olla väike lainetus, millele alles järgneb üheksas laine.»
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Kaspar Oja: valesti arvutatud inflatsioon annab ettevõtjale väära lähtepunkti
Inflatsiooni välja arvutamisel kasutatud elektri hinna lähteandmed on valed ja tegelik inflatsioon peaks olema väiksem, leiab Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.
Inflatsiooni välja arvutamisel kasutatud elektri hinna lähteandmed on valed ja tegelik inflatsioon peaks olema väiksem, leiab Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.
Toomas Arak: aktsiate hoidmistunnistustega käivad võimalused ja riskid käsikäes
Iga investeering vajab investori tähelepanu, kuid hoidmistunnistuste puhul on see isegi tähtsam, eriti kui aktsiate koduturuks on mõni eksootilisem börs, kirjutab Swedbanki finantsturgude valdkonnajuht Toomas Arak panga blogis.
Iga investeering vajab investori tähelepanu, kuid hoidmistunnistuste puhul on see isegi tähtsam, eriti kui aktsiate koduturuks on mõni eksootilisem börs, kirjutab Swedbanki finantsturgude valdkonnajuht Toomas Arak panga blogis.
Arco Vara juhtkond muutub
Uue aasta alguses lahkub töölt Arco Vara arendusjuht Tiit Nõu, kelle töö ülesanded jagatakse ümber teistele ametikohtadele.
Uue aasta alguses lahkub töölt Arco Vara arendusjuht Tiit Nõu, kelle töö ülesanded jagatakse ümber teistele ametikohtadele.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Kirjanen lahkub Graanul Investi juhatusest
Möödunud aastal puidukontserni Graanul Invest USA fondile müünud Raul Kirjanen lahkub ettevõtte juhatusest ning jätkab nõukogu liikmena.
Möödunud aastal puidukontserni Graanul Invest USA fondile müünud Raul Kirjanen lahkub ettevõtte juhatusest ning jätkab nõukogu liikmena.
Eliisa Matsalu: häbi, Jaak Roosaare ja LHV!
Jaak Roosaare ja LHV soovitus osta Venemaal tegutseva Silvano Fashion Groupi aktsiaid on silmakirjalik. Seda enam, et Roosaarel on hunnik Silvano aktsiaid, mille väärtust ta oma soovitustega tõstab, kirjutab Äripäeva ajakirjanik ja väikeinvestor Eliisa Matsalu.
Jaak Roosaare ja LHV soovitus osta Venemaal tegutseva Silvano Fashion Groupi aktsiaid on silmakirjalik. Seda enam, et Roosaarel on hunnik Silvano aktsiaid, mille väärtust ta oma soovitustega tõstab, kirjutab Äripäeva ajakirjanik ja väikeinvestor Eliisa Matsalu.
Kohtla-Järve linn müüs vanurite hooldekodu sisustuse 93 500 euroga
Oktoobris Kohtla-Järve linnavalitsuselt vanurite hooldekodu kinnistu ostnud Allan Männi ettevõte Prestone OÜ soetas lisaks otsustuskorras hooldekodus asuva vallasvara.
Oktoobris Kohtla-Järve linnavalitsuselt vanurite hooldekodu kinnistu ostnud Allan Männi ettevõte Prestone OÜ soetas lisaks otsustuskorras hooldekodus asuva vallasvara.

Olulisemad lood

Omniva avas tuleviku postkontori
Omniva uus postkontor on postkontor kolis Tallinna Kaubamaja B-korpuse galeriisse, see on esimese kaheksast aastavahetuse ümber uue vormi saavast postkontorist.
Omniva uus postkontor on postkontor kolis Tallinna Kaubamaja B-korpuse galeriisse, see on esimese kaheksast aastavahetuse ümber uue vormi saavast postkontorist.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.