• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Hansa aktsia kui turuliidri mõju kasvab

  Tallinna börs põeb jätkuvalt madalat kauplemishuvi. Enam-vähem arvestatavat käivet suudab näidata vaid turuliider Hansapanga aktsia. Kõigi ülejäänute käive on tasemel, mis normaalsest kauplemisest ja efektiivsest turust rääkida ei luba.
  Börsisüsteemi nädalakäive ulatus möödunud nädalal registreeritud 954 tehingus 112,28 mln kroonile ehk oli ligi 6 mln krooni suurem kui ülemöödunud nädalal. Samas andis üle 60 protsenti kogu-käibest Hansapanga aktsia.
  Kui varasemal ajal ulatus enimkubeldud aktsia osa kogu börsisüsteemi nädalakäibes ligikaudu 30 protsendini, siis Hoiupanga ühinemine Hansapangaga on tekitanud olukorra, kus kauplemisvaesel ajal (näiteks suvel) jätab Hansapanga aktsia kõik teised aktsiad varju.
  Hetkel ongi tekkinud situatsioon, kus turuliider (Hansapank) saab endale kogu tähelepanu ja määrab peaaegu kogu turu liikumise suuna. Iseenesest ei ole midagi hullu lahti, kuid ilmselt kasvab väiksemate tööstusettevõtete juhtide-omanike ahastus veelgi suuremaks, kui nad näevad, et nende tegemised ei oma olulist rolli aktsia hinna kujunemisel.
  Turul valitsev meeleolu ja üldine hinnatase kujuneb turu ülekaaluka liidri edukusest lähtudes ja iga üksiku ettevõtte osa on lisada suurde ühisesse katlasse mõni õrnalt tunnetatav maitsekomponent.
  Eelmisel nädalal suutsid turu üldisest liikumissuunast (ÄP indeks langes nädalaga 3,99%) märgatavalt positiivsemalt liikuda Forekspanga, Kalevi ja Eesti Näituste aktsia ning märgatavalt viletsamalt käis Viru Ranna, Estiko ja Norma käsi.
  Forekspanga, esimese eksperdi ja lõpuks Eesti suuruselt kolmandaks tõusnud panga aktsia edu ükski konkreetne uudis ei mõjutanud ja maaklerite sõnul oli reedese 4,6protsendilise kiire tõusu taga üks suurem ostukorraldus. Neljapäeval avaldatud Forekspanga grupi poolaasta majandustulemused olid oodatult viletsad. Grupi puhaskahjum oli 8,8 mln kr. Suure osa kahjumist andis aktsiainvesteeringutelt saadud ligi 50 mln kroonine miinus.
  Kalevi ja Eesti Näituste aktsia liikusid samuti ostuhuvist lähtuvalt, mitte niivõrd mõne konkreetse positiivse uudise mõjul. Kalevi aktsia võidab tagasi positsioone, mis tal olid enne ligi kuuajalist kauplemispausi.
  Kuidagi ei saa mõõnast üle ainsa aktsiana seni veel vabaturule jäänud Viru Ranna aktsia. Börsi poolt antud armuaeg saab 31. augustil läbi ja ilmselt just siit tulebki aktsia järjepideva languse põhjust otsida.
  Segadus kolme teise vabaturult lahkunud aktsiaga (Tallinna külmhoone aktsiaga praegu ei kaubelda, Kalev noteeriti vaatamata ettevõtte taotlusele lisanimekirja ja Rakvere lihakombinaadi enamusosalus müüdi soomlastele) on külvanud investoritesse ilmselt ebakindlust. Seni pole Viru Ranna aktsiate paanilist müüki täheldada olnud. Kui aga ettevõte oma plaanidest aktsia edaspidise kauplemiskoha suhtes märku ei anna, pole ka paanika võimatu.
  Sel nädalal koondub turuosaliste ootus ja tähelepanu eeskätt pankade juulikuu tulemuste avaldamisele. Analüütikud on juba väljendanud arvamust, et juulikuus peaks tulemused olema paremad kui eelmistel kuudel, sest aktsiaturud on stabiliseerunud. Põnevust lisavad aga esmakordselt ühiste bilanssidega välja tulevad ühinenud pangad. Nii Hansa-Hoiu kui ka Ühis- ja Tallinna Panga ühised bilansid pakuvad kindlasti palju põnevat ja võib-olla ka ühtteist üllatavat.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Auhinnatud personalijuht: mida kaasa pakkida 2021. tööaastast?
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Bitcoini hind kolistas veel allapoole
Bitcoini hind langes laupäeva esimestel tundidel ligikaudu 10 protsenti, pikendades karuturul olemist, vahendab CNBC.
Bitcoini hind langes laupäeva esimestel tundidel ligikaudu 10 protsenti, pikendades karuturul olemist, vahendab CNBC.
Venelaste sotsiaalmeediaplatvorm läks riigi kontrolli alla
Venemaa suurim sotsiaalmeediavõrgustik VKontakte liikus sealse riikliku kontrolli alla, kui pärast mitut tehingut liikus suurosalus riigifirma Gazpromiga seotud ettevõtete kätte, vahendab Financial Times.
Venemaa suurim sotsiaalmeediavõrgustik VKontakte liikus sealse riikliku kontrolli alla, kui pärast mitut tehingut liikus suurosalus riigifirma Gazpromiga seotud ettevõtete kätte, vahendab Financial Times.
Kinnisvarabüroo: novembris olid Tallinna korteriturul rekordilised nii hind kui tehingute koguarv
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.