9. august 1998 kell 22:00

Hinnalangus kindlustuses muutis turuosasid

ASA Kindlustuse peadirektor Sergei Net?ajev tunnistas, et seltsi turuosa on aasta jooksul oluliselt kahanenud. Eelmise aasta kuue kuuga võrreldes kogus ASA Kindlustus kindlustuspreemiaid tänavu esimesel poolaastal ligi 13% vähem. Net?ajevi sõnul on see tingitud ASA Kindlustuse põhimõttest hinnakonkurentsiga mitte liialt kaasa minna. «See tähendab, et meie hinnad olid konkurentide omadest tunduvalt kõrgemad,» rääkis ta, «ja on täiesti loomulik, et me oleme seetõttu kaotanud ka turuosa.»

ASA eelmisel aastal turu keskmisest suurem olnud kahjusus on muutunud keskmisest oluliselt väiksemaks. «Seetõttu on meie efektiivsus paranenud,» ütles Net?ajev. «Ning tulemusi kokkuvõtlikult hinnates ma ei usu, et me midagi kaotasime.»

Nordika Kindlustuse ju-hatuse liikme Jaanus Reisneri sõnul oli Nordika turuosa vähenemise taga eesmärk tagada seltsi jätkusuutlikkus säilitades tariife. Selle tulemusena oli ettevõtte puhaskasum esimesel poolaastal 7 mln krooni, rääkis Reisner.

Kindlustusturu liidri Eesti Kindlustuse poolaasta kahjum oli esialgsetel andmetel 31 miljonit krooni.

Ka Salva Kindlustuse kindlustusdirektor Urmas Kivirüüt põhjendas turuosa 3% kaotust nn «pikaajalisuse printsiibiga».

«Kindlustusturg on Eestis alati paistnud silma ülisuure pakkumisega nõudlusega võrreldes ja 1997. a lõpus kulmineerus see aina kiirenevalt alanevate hindadega mitmetes kindlustusliikides,» rääkis Kivirüüt. «Salva jäi kindlaks oma strateegilisele eesmärgile -- osutada klientidele kvaliteetset teenust ja seda mitte vaid mõne lähema aasta jooksul, vaid hoopis pikaajalisemalt, lähtudes oma tegevuses konservatiivsuse printsiibist. Seetõttu olime valmis lühiajaliselt kaotama turuosas.» Kivirüüti sõnul oli tehtud otsus õige. «Vaatamata sellele, et kogu kahjukindlustussektor on praegu madalseisus, on meie enesetunne võrreldes paljude konkurentidega tunduvalt parem,» lausus ta.

Ühinemisprotsessi läbinud Leksi ja Eesti Kindlustuse kõrval on suurima osa turust juurde võitnud Polaris. Eelmise aastaga võrreldes 27% võrra rohkem kindlustuspreemiaid kogunud Polaris Kindlustuse tegevdirektor Martin Kuusik väitis stabiilselt kuni paariprotsendilise turuosa suurenemise aastas igati plaanipärase olevat. Kuusiku sõnul on teine võimalus areneda hüppeliselt ühinemise või teise seltsi ostmise teel, kuid Polarise areng on olnud seni teine. «Kui Polaris ei osta kedagi, vaid tegutseb nii nagu varem, liigume kindlalt 2% juurdekasvuga edasi,» rääkis Kuusik, «tulevikus peaks see jõudma paarikümne protsendi piirimaile.»

Hetkel kuum