31. august 1998 kell 22:00

Ettevõtjad nõuavad vähem makse

Suurettevõtjad ütlesid eilsel ümarlauakohtumisel poliitikutele, et nad senise stabiilse rahasüsteemi püsimist, et Eesti kroon püsiks kindlal alusel. Ettevõtjad ei soovi, et riigikogu valimiste järel muudetaks senist liberaalset majandus ja kaubanduspoliitikat.

Ettevõtluskeskkonda soosib konservatiivne eelarvepoliitika ja riigieelarve tasakaalus hoidmine, ütles poliitikutele assotsiatsiooni juhatuse esimees Aadu Luukas.

Suurettevõtjad on rahul praeguse maksusüsteemi lihtsusega, kuid soovivad laiendada maksubaasi, et vähendada ettevõtete maksukoormust. «Põllumajandust tuleb hakata vaatlemna ku väikeettevõtlust ning maksud kokku korjata,» ütles Luukas.

Kõik Eesti erakonnad saatsid Olümpia Oomega konverentsisaali suurettevõtjatega kohtuma esimehe või peasekretäri, et veenda ettevõtjaid oma tugevuses.

Suurettevõtjad korraldasid ümarlauakohtumise, et selgitada enne riigikogu valimisi erakondade koostöövõimet ja majanduslikke põhiseisukohti.

Eile ei jõutud diskussioonini, sest kolme tunnisel kokkusaamisel oli igal erakonnal aega vaid 15 minutit oma seisukohtade avaldamiseks.

Luukas kinnitas, et suurettevõtjad ei soovi riigi juhtimisel haarata kandvat rolli vaid pakuvad poliitikutele ümarlauakohtumistel keskkonda, kus ilma parlamentaarse konkurentsita mõtteid vahetada. «Eesti taoline väike riik vajab lisaks konkurentsile poliitikas ja äris veel koordineerimist ja koostööd,» ütles Luukas.

Koonderakonna peasekretär Ants Leemets avaldas rahulolu, et suurettevõtjate üleskutse tõi eile poliitikute eliidi kokku. Ta lisas, et poliitikutel ja ärimeestel on vaja lahendada küsimus, kas Eesti suudab olla maailmaturul edukas pärast keelebarjääride ja oma raha kadumist.

Poliitikute valmisolek koostööd teha jättis ettevõtjatele positiivse mulje, mistõttu nad otsustasid oktoobri alguses avada ümarlauadiskussiooni riigieelarvest ja maksupoliitikast, lisas Luukas.

Hetkel kuum