Finantsturgude tase ja majanduskasv on omavahel tihedas korrelatsioonis

01. september 1998, 00:00

Diskussioon pankade ja aktsiaturu mõjust majanduskasvule on alles hiljuti kerkinud esiplaanile meie majanduselus, kuid majandusteaduses üldiselt ulatub sellesisuliste märkimisväärsemate tööde rida juba möödunud sajandi lõppu.

Äsja ilmus selles reas ka meilegi küllaltki huvipakkuv uurimus: R. Levine ja S. Zervos, «Stock Markets, Banks, and Economic Growth».- The American Economic Review, June 1998.

Selles uuritakse empiiriliselt, kas finantsturgude arengunäitajate tasemed on tugevas korrelatsioonis majanduskasvu näitajate tasemetega.

Nimetatud huvitav uurimistöö kasutab 47 riigi andmeid perioodist 1976--1993. Finantsturgude näitajatena on kasutatud eeskätt järgmisi: aktsiaturu puhul mahtu, likviidsust, käivet ja kõikuvust ning panganduse puhul krediite, hoiuseid ja inflatsiooni.

Töö tulemused näitavad, et välja arvatud kõikuvus ja inflatsioon, on kõik näitajad tugevas positiivses korrelatsioonis nii lühi- kui ka pikaajalise majanduskasvuga. Kõikuvuse ja inflatsiooni mõju on negatiivne.

Seega, tulemused veel kord rõhutavad, et rahaturud omavad mõju majanduskasvule ja seejuures tuleb mõlemat turgu arvestada. Lõpuks on huvipakkuv lisada, et keskmiselt oli vaadeldud 47 riigi finantsturgude arengutasemete näitajate väärtused üldiselt kõrgemad Eesti praegustest vastavatest näitajatest.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing