1. september 1998 kell 22:00

Valuutakursid jäid stabiilseks

Dow 512punktiline kukkumine langetas dollari kursi Aasia turgudel 1,7410 margani, kuid esmaspäeval saavutatud selle aasta madalaimale tasemele (1,73 marka) see siiski ei langenud. USA majandus ei näita veel mingeid languse märke. Seda kinnitas ka eile Ühendriikide rahandusminister Robert Rubin, kuid turgude käitumine taolistel paanilistel aegadel on äraarvamatu.

Peamised ohud, mida dollarile nähakse, on seotud võimaliku finantskriisiga, millele rubla devalveerimine ja valitsuse laialisaatmine on andnud uue hoo. Esiteks kardetakse, et Vene finantskriis kandub edasi Ladina-Ameerikasse, mis on USA üks olulisemaid kaubanduspartnereid. Vene kriisist tingitud aktsiahindade langus USA turgudel võib viia osa kapitali riigist välja, hoolimata sellest, et aktsiatele vastukaaluks tõusid võlakirjade tulusused rekordkõrgustele. Kolmanda ohuna nähakse intressimäärade võimalikku langetamist USA Föderaalreservi poolt. Pole välistatud, et seda tehakse juba selle kuu lõpus toimunud Fedi vabaturukomitee istungil. Tõenäosus, et intresside langetamine toimub veel enne aasta lõppu, on analüütikute hinnangul 75 protsenti.

Viimastel päevadel on dollari kurss olnud siiski väga kõikuv. Saksa marga suhtes liikus USD kahe penni, Jaapani valuuta suhtes nelja jeeni vahemikus. Viimase suhtes oli ka dollari langus suurem -- eile pärastlõunal maksis dollar 135,5 jeeni. Jeeni toetab kartus, et Tokio ametivõimud võivad sooritada interventsiooni.

Moskva pankadevahelisel valuutabörsil (MISEX) jätkub kauplemine neljapäeval.

Hetkel kuum