Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  ELi uks niipea ei avane

  Vene rubla devalveerimise, sisevõla restruktureerimise ning poliitiliste probleemide negatiivne mõju Poola ja Ungari valuuta kursile ja aktsiaturgudele oleks olnud väiksem, kui investorid näeksid Kesk-Euroopat osana läänest, märkisid Poola ja Ungari välisminister.
  «Me loodame, et praegune olukord annab meie käsutusse uued argumendid ühinemisel Euroopa Liiduga,» ütles Poola välisminister Bronislaw Geremek.
  Euroopa komisjon kinnitas teisipäeval, et üha süvenev poliitiline ja finantskriis Venemaal ei häiri Euroopa Liidu laienemist Kesk- ja Ida-Euroopasse.
  Taani ajaleht Politiken on oma analüüsis jõudnud järeldusele, et Poola majandusedu on liigselt kergitanud palku, mis sunnib näiteks tekstiilifirmasid Poolast lahkuma, sest palkade taseme ja toodete kvaliteedi suhe ei ole enam konkurentsivõimeline.
  Maikuus vastuvõetud ELi otsus kärpida Phare abiprogrammi raames Poolale eraldatavaid toetussummasid 1998. aastal 15% võrra tähendas toetussummade vähendamist 3,35 miljardilt Eesti kroonilt 2,81 miljardile. Mäletatavasti põhjendati abi kärpimist sellega, et Poola majandusliku koostöö projektid on halvasti ette valmistatud ja halvasti administreeritud ega vasta Phare programmi üldsuunitlusele.
  Vaatamata poliitiliste liidrite retoorikale Euroopa taasühinemisest, ei ole EL idalaienemisse kunagi eriti innukalt suhtunud, ja sel aastal on vastuseis laienemisele veelgi kasvanud, kirjutab Briti Financial Times (FT). Miks?
  Brüsseli seisukoht on tehnokraatiliselt lihtne: EL on klubi, kuhu astumise reeglid dikteerib Euroopa komisjon. Kõigi kandidaatriikide kohta leidub komisjonil laidusõnu, kuid eriti sarjata saab Poola. Küll on Poolal ja ELil kana kitkuda kaubanduse pärast, küll pole EL rahul Poola ja Ukraina piiri pidamisega, mille tõttu õitseb Poola täiturg ja varimajandus.
  Samal ajal on Poola Ida-Euroopa kõige dünaamilisemalt arenev riik, mis on aidanud tema eneseteadvusel kasvada ning tal jätkub julgust kuulutada: «Poola ei soovi ELi põlvili minna.»
  Ehkki märtsis juhatati Suurbritannia eesistumise ajal pidulikult sisse ELi laienemisläbirääkimised, on ELi liikmesriigid, sealhulgas isegi idalaienemise senine põhiinitsiaator Saksamaa, üha enam laienemise vastu.
  Saksamaa, kes on Poola, T?ehhi ja Ungari suurim kaubandus- ja investeerimispartner ning kelle julgeolekut suurendab nende riikide astumine NATOsse 1999. a, on rahul praeguse olukorraga ja asunud seisukohale, et esimesed riigid ei tohiks ELi pääseda enne aastat 2006. Sest sakslased kardavad Poola tööjõu tulekut Saksamaale, Vene maffia liiga vaba liikumist üle piiride, suuremat panust ELi eelarvesse, põllumajandusreformi, migratsiooni, kõlvatut konkurentsi jm, mis uute riikide liitumisega võib kaasneda. REUTERS-ETA-BNS-FT-ÄP
 • Hetkel kuum
Tiia Vissak: vabaneme Eesti (majandus)edule ohtlikust keskpärasuse lõksust
Peame maast-madalast toetama originaalsete ideedega inimesi, et ettevõtted ja organisatsioonid ei manduks ja keerulises olukorras vee peale jääks, kirjutab Tartu Ülikooli rahvusvahelise ettevõtluse kaasprofessor Tiia Vissak arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Peame maast-madalast toetama originaalsete ideedega inimesi, et ettevõtted ja organisatsioonid ei manduks ja keerulises olukorras vee peale jääks, kirjutab Tartu Ülikooli rahvusvahelise ettevõtluse kaasprofessor Tiia Vissak arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Föderaalreservi otsus kukutas USA aktsiaturgu
USA peamised aktsiaindeksid langesid kolmapäeval, kui Föderaalreserv tõstis intressimäärasid veerand protsendipunkti võrra.
USA peamised aktsiaindeksid langesid kolmapäeval, kui Föderaalreserv tõstis intressimäärasid veerand protsendipunkti võrra.
Föderaalreservi otsus kukutas USA aktsiaturgu
USA peamised aktsiaindeksid langesid kolmapäeval, kui Föderaalreserv tõstis intressimäärasid veerand protsendipunkti võrra.
USA peamised aktsiaindeksid langesid kolmapäeval, kui Föderaalreserv tõstis intressimäärasid veerand protsendipunkti võrra.
Reaalajas börsiinfo
Jaapani turgu vallutav Võrumaa šokolaaditootja: väikeettevõtjad vajavad toetusi
Võrumaa perefirma Roosiku valmistab šokolaade, mida müüb nii Jaapani kui ka Saudi-araabia ja Ühendemiraatide turule. Tänu EASi ja PRIA toetustele on see laienemine olnud võimalik, lausus ettevõtte üks omanikest Reet Kasekamp.
Võrumaa perefirma Roosiku valmistab šokolaade, mida müüb nii Jaapani kui ka Saudi-araabia ja Ühendemiraatide turule. Tänu EASi ja PRIA toetustele on see laienemine olnud võimalik, lausus ettevõtte üks omanikest Reet Kasekamp.
Tiia Vissak: vabaneme Eesti (majandus)edule ohtlikust keskpärasuse lõksust
Peame maast-madalast toetama originaalsete ideedega inimesi, et ettevõtted ja organisatsioonid ei manduks ja keerulises olukorras vee peale jääks, kirjutab Tartu Ülikooli rahvusvahelise ettevõtluse kaasprofessor Tiia Vissak arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Peame maast-madalast toetama originaalsete ideedega inimesi, et ettevõtted ja organisatsioonid ei manduks ja keerulises olukorras vee peale jääks, kirjutab Tartu Ülikooli rahvusvahelise ettevõtluse kaasprofessor Tiia Vissak arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Homme nägin ma Ukrainat!
Ei pea olema hiromant, et näha, millist potentsiaali ja võimalust pakub Eesti ettevõtetele Ukraina turg; aitame neil võita sõja, toetame Venemaa agressiooni ohvreid ning läbi lõimuva majanduse paraneb ka julgeolek, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ei pea olema hiromant, et näha, millist potentsiaali ja võimalust pakub Eesti ettevõtetele Ukraina turg; aitame neil võita sõja, toetame Venemaa agressiooni ohvreid ning läbi lõimuva majanduse paraneb ka julgeolek, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Meedialiit kaitses europarlamendis Eesti väljaandjaid Google’i ja Facebooki vastu
Eesti Meediaettevõtete Liidu esindajad esinesid täna Brüsselis Euroopa Parlamendi Renew Europe grupi kuulamisel ettekandega, milles kaitsesid Eesti ajakirjandusväljaandjate huve suurte vahendusplatvormide omavoli vastu.
Eesti Meediaettevõtete Liidu esindajad esinesid täna Brüsselis Euroopa Parlamendi Renew Europe grupi kuulamisel ettekandega, milles kaitsesid Eesti ajakirjandusväljaandjate huve suurte vahendusplatvormide omavoli vastu.
Varsti avatav Baltimaade suurim spordipood hakkab töötajaid otsima Vaata, palju uues poes müüjatele palka pakutakse
Augustis avab spordikaupade jaekett Decathlon Harjumaal Kurnas IKEA kaupluse kõrval Balti suurima spordipoe.
Augustis avab spordikaupade jaekett Decathlon Harjumaal Kurnas IKEA kaupluse kõrval Balti suurima spordipoe.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.