7. september 1998 kell 22:00

Merko vaidlustab Tartu ehituskonkursi tulemused

Merko Ehituse peadirektor Tõnu Toomik ütles, et nende pakkumuse suurus oli ilma käibemaksuta 15,1 miljonit krooni. See oli võitnud pakkumuse esitanud ASi Linnaehitus omast 807 000 krooni võrra odavam. Käibemaksuga oli pakkumuste vahe Toomiku sõnul 952 000 krooni.

Toomik viitas Tartu ehitusfirma ASi Linnaehitus juhataja Alar Kroodo ja hindamiskomisjoni liikme, abilinnapea Hannes Astoki sugulussidemele. Astok ja Kroodo on tädipojad.

Tartu linnavalitsus arutab ehituskonkursi tulemusi täna.

«Kui linnavalitsus kinnitab hindamiskomisjoni otsuse, anname asja kohtusse,» lubas eile Tõnu Toomik.

Linnamuuseumi ehituskonkursi komisjoni sekretär, Tartu linnavalitsuse linnavarade osakonna peaspetsialist Kalle Helend ütles, et kuus hindamiskomisjoni liiget kasutasid parima pakkumuse väljaselgitamisel hindamistabelit, millest 65 protsenti moodustas pakkumuse hind, kümnendiku analoogsete tööde osatähtsus ja kvaliteet ning kümnendiku pakutud garantiid. Helendi sõnul kogus AS Linnaehitus konkursikomisjonilt 573 punkti ja AS Merko Ehitus 566 punkti.

«Kõik komisjoni liikmed kinnitasid allkirjaga hindamise objektiivsust ja seda, et nad ei ole seotud pakkumuse teinud ehitusettevõtetega,» lisas hindamiskomisjoni esimees, abilinnapea Kaarel Sahk.

Riigihangete seadus ütleb, et hindamiskomisjoni liikmeks või eksperdiks ostja või tellija poolt ei tohi olla isikud, kelle osas võib tekkida kahtlusi nende objektiivsuses, sõnas riigihangete ameti peadirektor Ülo Sarv. «Ostja omanikeringi ja riigihanke komisjoni liikmete omavahelised seosed on taunitavad,» lausus Sarv. «Oleme seetõttu tühistanud nii mõnegi riigihanke,» lisas ta.

Sarve sõnul võib riigihankekonkursi objektiivsuses kahtlev firma esitada protesti, mille lahendab riigihangete amet. Tõsisema konflikti puhul vaeb kaebust riigihangete ameti vahekohus, mille otsus on kohustuslik mõlemale poolele. Alati on võimalus pöörduda ka tsiviilhagiga otse kohtusse, lausus Sarv.

Hetkel kuum